Zelena pijaca (foto: Đorđe Đoković)
Zelena pijaca (foto: Đorđe Đoković)
11.06.2015, 08:00

Milionski gubitaš sa šest menadžera

č: | fb:

JP “Polet”, koje gazduje pijacama, u prošloj godini zabeležilo je gubitak od million dinara, otuda je vreme da se i za ovo javno preduzeće uradi program konsolidacije, stav je gradskog rukovodstva. Ono “što bode oči” jeste podatak da preko 70 posto novca iz kase ovog javnog preduzeća odlazi na zarade zaposlenih, a među njima je i pet bivših direktora. I pored toga što je ovo preduzeće gubitaš, zarade zaposlenih su redovne, a plata direktora iznosi blizu 62.000 dinara.

Dragan Branković

Dragan Branković (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor “Poleta” Dragan Branković navodi da je prošla godina bila izuzetno teška za poslovanje zbog majskih poplava, ali i ekonomske krize. “Potraživanja u prošloj godini iznosila su 41,1 milion, dok je naplaćeno 32,9 miliona dinara. Zbog kišnog perioda od maja do septembra, ali i zbog ekonomske krize, prošle godine bilo je manje zakupaca tezgi”, kaže Branković. On je podsetio da u prošloj godini, za razliku od drugih javnih preduzeća, “Poletu” nije odobreno povećanje cena usluga za 10 posto, ali da su ipak “uspeli da sopstvenim snagama održe pijačni red i otklone štete od kiša i poplava, koje su nastale na objektima, kojim gazduju, pre svega na stočnoj pijaci”.

Dodaje da svi objekti nisu bili osigurani, tako da “Polet” nije mogao da naplati štetu! Zato je odlučeno da prostor i svaki objekat na stočnoj pijaci u ovoj godini bude osiguran. Od novih investicija, direktor najavljuje kupovinu tri-četiri rashladne vitrine za mlečne proizvode, za koje će “pokušati da izdvoje oko milion dinara”.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač podseća da “Polet” raspolaže sa poprilično velikom imovinom, koju je ovom preduzeću grad poverio na gazdovanje, upravljanje i sticanje prihoda, tako da je logično da “Polet” ostvaruje dobit,  a ne da pravi gubitak.

“U narednom priodu moramo uraditi plan konsolidacije ovog javnog preduzeća, kako bi popravilo svoje bilanse i počelo da zarađuje. Nedopustivo je da 70 posto prihoda ovog preduzeća odlazi na zarade. Pod takvim uslovina ne treba da postoji ni jedno javno preduzeće”, upozorava Kovač. On konstatuje da zarade zaposlenih nisu visoke, ali je poseban slučaj kvalifikaciona struktura, jer više od jedne trećine zaposlenih ima visoko obrazovanje ili od 34 zaposlena njih 11 je sa višim ili visokim obrazovanjem.

“Ako su to kadrovi sa menadžerskim sposobnostima, onda je za očekivati da ovo javno preduzeće pravi daleko bolje rezultate”, kaže Kovač i najavljuje da će i to kroz plan konsolidacije “biti preispitano, jer očigledno da nešto nije u redu”.

Po tradiciji, prilikom promene vlasti, menjan je i direktor u "Poletu", s tim što prethodni nije napuštao preduzeće nego je ostajao u njemu, najčešće u ulozi savetnika. Vremenom se "nakupilo" pet bivših direktora, koji su doprineli poslovnom bilansu od minus milion dinara.

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 12 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...