Česma (foto: Đorđe Đoković)
Česma (foto: Đorđe Đoković)
11.06.2015, 12:57

Bez vode 21.000 Valjevaca

č: | fb:

U režimu restrikcija od ponedeljka je 21.000 građana Valjeva, dok je 2.500 sugrađana, pretežno onih u visinskim zonama, bez vode skoro 40 časova. „Zahvaljujući nivou vode od 2,4 metra, od četiri metra, u rezervoaru Fabrike vode na Pećini potrošnja je stabilizovana, tako da je sada moguće planirati isključenja potrošača. Sa izvorišta Gradac se isporučuje 250 do 260 litara vode u sekundi, što je dovoljno za polovinu grada”, kaže direktor Vodovod Đorđe Pavlović.

On kaže da „niko nikoga namerno ne ostavlja bez vode toliko dugo i da je problem u sistemu Gradskog vodovoda!” Objašnjava da je hidraulika loša, da su crpne stanice i rezervoari, koji snabdevaju Popare, Peti puk, Beloševac, na najvišim kotama i da do njih najsporije dolazi voda, koje je inače malo, jer je isključeno najveće izvorište „Paklje”.

Pavlović poručuje da će do ponedeljka restrikcije biti nastavljene u režimu neizmeničnog isključenja i navodi primer, kad se isključi desna obala Kolubare (Tešnjar, Gradac, Užička, Suvoborska i Beloševac), biće uključena leva obala (Kolubara 2, Novo naselje, Peti puk i Popučke), a sve zavisi od potrošnje i vremena da se napuni mreža i rezervoar.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Vodovod Đorđe Pavlović je potvrdio da su na situaciju sa vodom u značajnoj meri uticali i gubici u mreži, što je decenijski problem, koji je vreme da se trajno reši. Ali je najviše uticala enormno visoka potrošnja, koja je zabeležena u ponedeljak i utorak.

U utorak je, kada je nakon nekoliko časova nestašice voda puštena, u jednom trenutku zabeležena izuzetno velika potrošnja, zbog čega je dve trećine grada ostalo bez vode. Pavlović objašnjava da su ekipe Vodovoda utvrdile da je čak dve trećine vode iz rezervoara, zbog kvara na ventilu na priključku, „povukla“ farma za proizvodnju jaja „Fili pili" u Mrčiću. On je precizirao da sa tim kvarom „Vodovod” nema ništa, kao ni sa eventualnom velikom potrošnjom vode i visokim računima koje ta firma ima zbog kvara na ventilu.

Iz Gradskog vodovoda najavljuju da će rekonstrukcija cevovoda izvorišta „Paklje” biti završena do ponedeljka, kao što je i planirano, a do tada trećina grada će u određenim vremenskim intervalima po nekoliko sati ostajati bez vode.

Lov na veštice, skupljanje političkih poena ili briga za građane

Ovu „havariju” sa vodom iskoristile su opozicione partije da na sav glas kritikuju „nesposobno rukovodstvo Vodovoda i još nesposobnije rukovodstvo grada”, tražeći njihove ostavke. Konkretne zmerke i rešenja nisu ponudili, osim kritike da građni nisu na vreme obavešteni da će biti nestašice vode i da je trebalo ranije postaviti cisterne sa vodom na nekoliko lokacija u gradu. Đorđe Pavlović nije želeo da komentariše napade i zahtetve opozicije, ali je skrenuo pažnju na brojne neistine koje se ovih dana saopštavaju građanima. „Juče je iznet netačan podatak da rezervoar na Pećini prilikom isključenja nije bio napunjen do vrha. Vodovod ima kompjuterizovan sistem koji beleži nivo vode na svakih pert sekundi. Postoji podatak da je, u ponedeljak, nivo vode u rezervoaru bio 4,16 metara”, kaže Pavlović.

Načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić, kao da dolazi iz redova opozicije. On uz izvinjenje građanima, pre svega onima koji su bez vode više od 30 časova, kaže da je zakazala struka, jer javnost i gradsko rukovodstvo nisu dobili jasnu sliku o razmerama restrikcija vode. „Nakon završetka ovog posla, ukoliko se ispostavi da je neko napravio propust ili da je neko zakazao, biće sproverdene korektivne mere”, poručio je Aleksandar Vujić Subotić.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...