Česma na Trgu vojvode Mišića (foto: Đorđe Đoković)
Česma na Trgu vojvode Mišića (foto: Đorđe Đoković)
12.06.2015, 07:42

Ako je bilo propusta preduzećemo korektivne mere!?

č: | fb:

Nakon četiri dana od početka radova na rekonstrukciji cevovoda od izvorišta Paklje, zbog čega je 21.000 Valjevaca nekoliko dana, a preko 2.500 skoro 40 časova bez vode, direktor  JP “Kolubara” Miodrag Marković je odlučio da obavesti javnost o kakvom poslu je reč. Nakon četiri dana građanima se obratio i načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić, kako reče u ime gradskog rukovodstva, da uputi izvinjenje građanima i najavljuje korektivne mere, ako se utvrde propusti. Građanima se četiri dana nije obratio prvi čovek Valjeva, gradonačelnik Stanko Terzić.

Direktor  JP “Kolubara” Miodrag Marković naglašava da su radovi na rekonstrukciji cevovoda značajni, jer se rešava  problem velikog gubitka vode u mreži. “Radovi se izvode na deonici cevovoda od izvorišta Paklje do Fabrike na Pećini u dužini od osam kilometara, gde dolazi do velikih gubitaka sirove vode, jer poslednjih 30 godina na toj deonici ništa nije rađeno. Za ovaj problem, za čije rešavanje nije bilo para proteklih decenija, znalo se i prilikom projektovanja cevovoda od akumulacije Rovni do Pakalja, tako da smo uradili i projekte rekonstrukcije cevovoda od Pakalja do Pećine. Za taj posao iz evropskih fondova obezbedili smo preko 300.000 evra”, kaže Marković.

On nabraja da se radi zamena pet ventila, šahta kod Lovaca, gde su gubici sirove vode u mreži bili preko 50 posto, menja se šest vazdušnih ventila i cevi koje su zbog višegodišnje eksploatacije popucale. Investitor ovog posla je JP “Kolubara”, dok je izvođač radova “Jedinstvo” iz Užica. Marković kaže da će posao biti završen u rekordnom roku, “kako bi sistem bio što pre u funkciji”.

Miodrag Marković

Miodrag Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor JP “Kolubara” je ukazao da očigledno nisu dovojna tri izvorišta, Paklje, Gradac i Ilidža, sa kojih se grad snabdeva vodom  i to je iskoristio da istakne značaj akumulacije Rovni. “Da su u ovom trenutku u funkciji brana i akumulacija sa 50 miliona kubika vode i sa dotokom od 1.800 litara vode u sekundi, ne bi smo imali ovakav problem, nego bi smo imali trajno rešeno pitanje vodosnabdevanja”, poručuje Marković.

Odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega o važnosti i značaju ovih radova i o tome šta građane očekuje zbog rekonstrukcije cevovoda, nije ispričano pre sedam dana nego tek sada kada su evidentni brojni propusti u organizaciji ovog posla, a građani dobro namučeni, Marković kratko kaže da je “trebalo objasniti i obavestiti građane pre početka posla!”

Aleksandar Vujić Subotić

Aleksandar Vujić Subotić (Foto: Đorđe Đoković)

Načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić se zbog restrikcija izvinjava građanima i zahvaljuje im se na razumevanju. “Struka je u ovom poslu evidentno zakazala, jer javnost i gradsko rukovodstvo nisu dobili jasnu sliku o razmerama restrikcija. Zato ćemo, nakon završetka posla ukoliko se pokaže da je bilo propusta, sprovesti određene korektivne mere”, poručuje načelnik. S obzirom na to da korektivna mera znači otklanjanje uočenih problema i sprečavanje njegove dalje pojave, nejasna je svrha sprovođenja korektivnih mera nakon završenog posla. Možda "korektivna mera" bude primenjena na nekim budućim radovima na nekom cevovodu, po principu – na greškama se uči! Ostaje nejasno ko će grešku da plati?

Aktuelno

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 13 sati 31 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 4 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 17 sati 27 minuta

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 12 komentara

Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Piše Danas 29.05.2023

Istoričari o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Kalabić nikada nije bio osuđen da bi bio rehabilitovan; najgora stvar u rehabilitaciji Kalabića je zapravo neumesna primena pravnih formalnosti; po Ustavu i zakonu je taj proces završen..., kažu za...  · 9 komentara