Toplana  (foto: Đorđe Đoković)
Toplana (foto: Đorđe Đoković)
16.06.2015, 14:56

Toplana duguje Poreskoj upravi 80 miliona dinara

č: | fb:

Gradskoj toplani već je sa računa skinuto 17 miliona dinara jer Poreskoj upravi, na ime nezakonito prisvojenog PDV, duguje 54 miliona i još dodatnih 26 miliona dinara za kamatu. Inspektori za privredni kriminal valjevske policije prošle nedelje počeli su kontrolu poslovanje Gradske toplane, kada je utvrđeno da je nezakonito prisvojeno 54 miliona dinara.

Po zakonu, javna preduzeća imaju pravo na povraćaj PDV, ali to pravo nemaju lokalne samouprave. S obzirom na to da je Grad izdvajao novac za širenje toplovodne mreže, koja je formalno u vlasništvu Grada, a ne Gradske toplane, poreski inspektori su ustanovili da je Toplana u periodu od 2009. do 2013. godine dobila novac povraćajem PDV, iako nije imala pravo na to. Ove nepravilnosti su zabeležene u periodu dok je direktor Gradske toplane bio Dragan Despotović, a takav sistem je nastavio i bivši direktor Ivko Stojković. U tom periodu je Toplani iz gradske kase isplaćeno oko 6,6 miliona evra.

Na poresko rešenje o vraćanju 80 miliona dinara na ime nezakonitog povraćaja PDV sa kamatom žalila se Gradska toplana i ovaj slučaj razmatra drugostepena komisija Poreske uprave.

Stanko Terzić i Žarko Kovač

Stanko Terzić i Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Stanko Terzić je upoznat sa ovim problemom, kaže da su svi uključeni i da prate situaciju, ali smatra da je rano govoriti o tome, jer se Gradska toplana žalila na rešenje Poreske uprave. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač tvrdi da Toplana ne duguje ništa Poreskoj upravi i objašnjava da je Toplana prilikom svojih velikih investicija, kao što je izgradnja toplane i mreže toplovoda, novac dobijala iz gradskog budžeta.

„Tada je Toplana tražila odobrenje od Ministarstva finansija da može dobiti povraćaj PDV, što je Ministarstvo i odobrilo. Taj novac je ulagan u reinvestiranje, a problem je nastao prilikom knjiženja tog novca. Jer taj vraćeni iznos za PDV pogrešno je knjižen, prikazan je kao tuđi novac na računu Toplane i to je napravilo sve probleme”, objašnjava Kovač. On dodaje da je, kojim slučajem kao što nije, novac knjižen kao dalja investicija, problema ne bi bilo i naglašava u slučaju da je novac potrošen nenamenski, tada bi Toplana morala da vrati taj iznos i bila bi odgovorna. „Ovde se radi o lošem knjiženju, a ne o zloupotrebi”, dodaje zamenik gradonačelnika.

Međutim u ovom slučaju nije reč o lošem knjiženju, nego je problem u tome što je Toplana od Grada dobila novac za toplifikaciju, od države uzela 20 posto PDV, a nije imala pravo jer su toplovodna mreža i toplana u vlasništvu Grada, a ne Toplane, a lokalne samouprave nemaju pravo na povraćaj PDV. Gradonačelnik Stanko Terzić i zamenik Žarko Kovač, ne misle da je to problem i poručuju da će to razrešiti stručnjaci u drugostepena žalba. 

Aktuelno

Ubska gimnazija (foto: Dragana Nedeljković)
U septembru Pre 23 sati 35 minuta

Ubska Gimnazija otvara sportsko odeljenje

Ubska Gimnazija "Branislav Petronijević" će od školske 2024/25. godine, pored dva postojeća odeljenja opšteg tipa, imati i jedno novo, specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima...

Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
Od 22. do 26. maja Pre 20 sati 36 minuta

Sedmo međunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice"

Va­ljevska muzička škola realizovaće sedmo me­đunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice" u koncertnim salama Muzičke škole "Živorad Grbić" i Valjevske gimnazije od 22. do 26. maja.