Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
17.06.2015, 12:51

Uspešan, a gubitak dva miliona dinara

č: | fb:

Valjevski Dom zdravlja prošlu godinu završio je sa gubitkom od oko dva miliona dinara. I pored činjenice da je ova zdravstvena ustanova ostvarila prihod od oko 480 miliona, dok rashodi iznose preko 482 miliona dinara, niko od članova Gradskog veća, niti gradskog rukovodstva, nije reagovao na taj podatak na sednici Veća na kojoj je razmatran izveštaj o radu Doma zdravlja u 2014. godini. Takođe nije bilo reči ni o problemima u ovoj zdravstvenoj ustanovi, uključujući žalbe, ne samo pacijenata, nego i zaposlenih, o smenama, postavljenjima, lošim međuljudskim odnosima, zbog čega je ranije formirana radna grupa koja treba da utvrdi sve te navode.

Gradonačelnik Stanko Terzić smatra da je poslovanje Doma zdravlja u prošloj godini bilo zadovoljavajuće, a jedine primedbe je izneo na „lošu higijenu u Domu zdravlja i odnos osoblja prema pacijentima, na šta su se žalili i građani”. On zahteva bolju organizaciju rada kako pacijenti ne bi dugo čekali, da se maksimalno vodi računa o njihovim pravima, da im se omogući najbolji tretman i poručuje da je zajednička obaveza i grada i Doma zdravlja „da imamo zadovoljne pacijente”. Gradonačelnik je podsetio da je, na osnovu odluke Skupštine grada, formirana radna grupa koja ispituje navode i žalbe, tako da, kako reče, „ne bi da prejudicira njihov rezultat”.

Milivoje Simović

Milivoje Simović (Foto: Kolubarske.rs)

Direktor Doma zdravlja dr Milivoje Simović prošlu godinu smatra uspešnom za Dom zdravlja. On navodi da su sve „obaveze u finansijskom smislu uspešno zatvorili i da sve izvršavaju”. Po njemu krucijalno pitanje, koje je obeležilo prošlu godinu, je smanjen broj zaposelnih za deset i to pretežno lekara, što je u skladu sa odlukom Vlade Srbije. „Uspeli smo da sa manje zaposlenih iznesemo i više od planiranog obima posla. Prema zvaničnim izveštajima izvršenje obima posla valjevskog Doma zdravlja, tačnije ugovorene usluge sa RFZO, su 101, 02 posto, bez sanitetskog prevoza, a sa tom uslugom obim posla prelazi i 107 posto, što je izuzetno uspešno”, smatra direktor Doma zdravlja.

„Uspeh valjevskog Doma zdravlja je utoliko veći, jer su teška vremena, tako da već dvadesetak zdravstvenih ustanova, među njima i brojni domovi zdravlja imaju blokirane račune“, kaže Simović i navodi da je Dom zdravlja „Stari grad“ u Beogradu prestao sa radom.

„Mi smo se uvek domaćinski i disciplinovano ponašali kada su u pitanju kadrovi, prijemi, trošenje novca, koji dobijamo iz RFZO i Grada, uvek smo dobijali i pohvale od Ministarstva zdravlja, tako da smo zadovoljni i bilo bi dobro da nam i ova bude kao prošla godina“, zaključuje direktor Doma zdravlja dr Milivoje Simović.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač smatra da je u izveštajima uvek sve dobro i preko 100 posto, dok je u praksi sasvim drugačije, što mogu da potvrde građani i pacijenti. Kovač poručuje da se „politikom u zdravstvu moramo ozbiljno pozabaviti, jer problema i te kako ima bez obzira na dobre izveštje".

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 1 dan 7 sati

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara