Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
18.06.2015, 07:10

Lični pratioci za decu sa teškoćama u razvoju

č: | fb:

Deca sa teškoćama u razvoju ili nekom vrstom invaliditeta, mogla bi već ove školske godine da dobiju pomoć ličnih pratilaca, koji bi bili finansirani iz gradskog budžeta. Zbog sve češćih molbi roditelja dece, koja boluju od cerebralne paralize, a ove jeseni polaze u prvi razred osnovne škole, da im se obezbedi lični pratilac, gradonačelnik Stanko Terzić kaže da se o toj vrsti pomoći razmišlja već duže vreme i da se traži rešenje i način.

„Sagledaćemo još jednom, pre svega pravni modalitet, i ukoliko ne bude zakonskih smetnji da se iz gradskog budžeta finansira usluga ličnog pratioca, to ćemo učiniti. Obezbedićemo sredstva u ovoj godini, rebalansom budžeta, ali moramo voditi računa da ne napravimo prekršaj i da nemamo problem sa revizorom“, kaže gradonačelnik. 

U molbi i svakodnevnom odlasku u Gradsku upravu prednjači deda sedmogodišnjeg Mihajla Grbića, dečaka koji ove jeseni polazi u prvi razred, a boluje od cerebralne paralize. „Mihajlo je pametno dete. Voli i hoće da uči, ali je zbog bolesti vezan za kolica, nije samostalan i neophodna mu je pomoć kako bi odlazio i boravio nekoliko časova u školi“, kaže Miloš Todorović. On dodaje da je sa sličnim smetnjama i potrebama još sedmoro dece kojima je takođe neophodna pomoć ličnog pratioca. Miloš Todorović uporno već nekoliko meseci moli gradsko rukovodstvo da im izađe u susret i pomogne bolesnoj deci da se školuju.

Uloga ličnog pratioca je da pruži detetu podršku i pomoć u svakodnevnim aktivnostima, kao što su odlazak u školu i boravak u njoj, pomoć u učenju, druženje sa vršnjacima. Može pomoći detetu u oblačenju, hrani, odlasku u toalet... Ideja usluge ličnog pratioca jeste da, kako objašnjavaju stručnjaci, deca sa teškoćama u razvoju steknu odgovarajuće obrazovanje, kao i da članovi porodice ne moraju 24 časa dnevno da brinu o detetu i da mogu da se zaposle. Angažovanje ličnog pratioca je podrške detetu, ali i njegovoj porodici, naglašavaju stručnjaci.

Projekat ličnog pratioca uspešno se realizuje več nekoliko godina u Beogradu, od nedavno u Subotici, a ima najava da će gradskim pilot-projektom lični pratilac bidi omogućen i za niške mališane. U Nišu je ideja da se lični pratilac finansira kroz projekat koji će finansirati Grad, a nosilac bi bio neko od niških udruženja osoba sa invaliditetom.

Iako Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Pravilnikom o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu i učeniku nije konkretno definisan način angažovanja i finansiranja ličnih pratilaca za decu sa teškoćama u razvoju, grad Beograd već nekoliko godina iznalazi načine da tu uslugu finansira.

Aktuelno

Štrajk upozorenja u HK Krušik (foto: Kolubarske.rs)
Čeka se odluka Nadzornog odbora Pre 17 sati 25 minuta

Održan jednočasovni štrajk upozorenja u Krušiku

Nezadovoljni radnici valjevske fabrike "Krušik", uz podršku četiri reprezentativna sindikata, održali su jednočasovni štrajk upozorenja, ispred pogona u krugu fabrike. Prema rečima predstavnika...  · 22 komentara

Valjevo (aerozagađenje) (foto: Đorđe Đoković)
Što više objekata priključiti na daljinsko grejanje Pre 21 sati 3 minuta

Prezentacija dokumenta "Energetska politika Valjeva"

Valjevo može da koristi geotermalne izvore, biomasu i solarnu energiju, kako bi se priključilo na sistem daljinskog grejanja čime bi se smanjila upotreba fosilnih goriva, ali i zagađenje vazduha,...  · 1 komentar

Takmičenje u plesu (foto: www.mionica.rs)
Državno prvenstvo Pre 18 sati 5 minuta

Najbolji sportski plesači Srbije i regiona u Mionici

Mionica je bila domaćin plesnog spektakla sa oko 500 učesnika iz 24 kluba. Luka Dugalić i Barbara Vlajković su šampioni u standardnim plesovima u kategoriji do 21 godine.