Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
18.06.2015, 07:10

Lični pratioci za decu sa teškoćama u razvoju

č: | fb:

Deca sa teškoćama u razvoju ili nekom vrstom invaliditeta, mogla bi već ove školske godine da dobiju pomoć ličnih pratilaca, koji bi bili finansirani iz gradskog budžeta. Zbog sve češćih molbi roditelja dece, koja boluju od cerebralne paralize, a ove jeseni polaze u prvi razred osnovne škole, da im se obezbedi lični pratilac, gradonačelnik Stanko Terzić kaže da se o toj vrsti pomoći razmišlja već duže vreme i da se traži rešenje i način.

„Sagledaćemo još jednom, pre svega pravni modalitet, i ukoliko ne bude zakonskih smetnji da se iz gradskog budžeta finansira usluga ličnog pratioca, to ćemo učiniti. Obezbedićemo sredstva u ovoj godini, rebalansom budžeta, ali moramo voditi računa da ne napravimo prekršaj i da nemamo problem sa revizorom“, kaže gradonačelnik. 

U molbi i svakodnevnom odlasku u Gradsku upravu prednjači deda sedmogodišnjeg Mihajla Grbića, dečaka koji ove jeseni polazi u prvi razred, a boluje od cerebralne paralize. „Mihajlo je pametno dete. Voli i hoće da uči, ali je zbog bolesti vezan za kolica, nije samostalan i neophodna mu je pomoć kako bi odlazio i boravio nekoliko časova u školi“, kaže Miloš Todorović. On dodaje da je sa sličnim smetnjama i potrebama još sedmoro dece kojima je takođe neophodna pomoć ličnog pratioca. Miloš Todorović uporno već nekoliko meseci moli gradsko rukovodstvo da im izađe u susret i pomogne bolesnoj deci da se školuju.

Uloga ličnog pratioca je da pruži detetu podršku i pomoć u svakodnevnim aktivnostima, kao što su odlazak u školu i boravak u njoj, pomoć u učenju, druženje sa vršnjacima. Može pomoći detetu u oblačenju, hrani, odlasku u toalet... Ideja usluge ličnog pratioca jeste da, kako objašnjavaju stručnjaci, deca sa teškoćama u razvoju steknu odgovarajuće obrazovanje, kao i da članovi porodice ne moraju 24 časa dnevno da brinu o detetu i da mogu da se zaposle. Angažovanje ličnog pratioca je podrške detetu, ali i njegovoj porodici, naglašavaju stručnjaci.

Projekat ličnog pratioca uspešno se realizuje več nekoliko godina u Beogradu, od nedavno u Subotici, a ima najava da će gradskim pilot-projektom lični pratilac bidi omogućen i za niške mališane. U Nišu je ideja da se lični pratilac finansira kroz projekat koji će finansirati Grad, a nosilac bi bio neko od niških udruženja osoba sa invaliditetom.

Iako Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Pravilnikom o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu i učeniku nije konkretno definisan način angažovanja i finansiranja ličnih pratilaca za decu sa teškoćama u razvoju, grad Beograd već nekoliko godina iznalazi načine da tu uslugu finansira.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 14 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 5 sati 15 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 5 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 5 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...