Dobrodošlica uz pogaču i so (foto: Đorđe Đoković)
Dobrodošlica uz pogaču i so (foto: Đorđe Đoković)
19.06.2015, 15:07

Majkl Devenport u Valjevu, Belom Polju i Vujinovači

č: | fb:

Ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji, Majkl Devenport posetio je danas Valjevo, Belo Polje i selo Vujinovača gde je obišao porodice čiji su domovi sagrađeni sredstvima EU kroz program pomoći poplavljenim područjima u Srbiji.

Devenport je najpre razgovarao sa gradonačelnikom Stankom Terzićem, a potom je posetio domaćinstva Ivana Stanimirovića u Belom Polju, nadomak Valjeva, odnosno Miodraga i Božidara Popovića u selu Vujinovača.

Stanimirović je dobio motokultivator, dok su Popovićima izgrađene nove kuće, umesto domova koji su oštećeni u klizištima.

Stanimirovići, Devenport i Terzić

Stanimirovići, Devenport i Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Leposava Popović presrećana zbog nove kuće, “u kojoj je sve novo i lepo”, opremljene nameštajem i belom tehnikom. Popovići, njih četvoro, tri generacije, još uvek se nisu uselili u novu kuću od oko 80 kvadrata, jer je nedavno završena, ali i iz još jednog razloga. „Znate kako je kod nas na selu. Ne može naselje bez kuma i pop, i komšija. A sada su nam najveći radovi, beremo i malinu, nemamo vremena za useljenje, ali čim završimo eto useljenja”, reče Leposava uz poziv da obavezno dođemo.  

Domaće maline

Domaće maline (Foto: Đorđe Đoković)

                

Ambasador Evropske unije Majkl Devenport selu Vujinovača, na obroncima planina Medvednik i Jablanik, dočekan tradicionalno uz so i pogaču. Za goste posluženje, lepinja sa kajmakom, pršuta, gibanica, pečenje, maline, juče ubrane. Odgovarajući na pitanje novinara da li je zadovoljan kućama koje je finansirla EU, Devenport reče, „ako su zadovoljni domaćini, a vidim da jesu, onda je moje zadovoljstvo još veće!”

Evropska unija je do sada uložila u izgradnju 22 kuće i obnovu 16 objekata  na teritoriji Valjeva preko 1,2 miliona evra, a u narednom periodu više pažnje biće posvećeno preventivi. „U naredne dve godine, kroz projekat preventivnog regulisanja vodotokova reke Kolubare i njenih pritoka biće uloženo 2,8 miliona evra. Biće to nova, bezbednija era ne samo za Valjevo, nego za celu regiju", rekao je Devenport novinarima u selu Vujinovača.

Popovići, Devenport i Terzić

Popovići, Devenport i Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Popovići, Devenport i Terzić

Popovići, Devenport i Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Aambasador Evropske unije Majkl Devenport  nije želeo da komentariše predloženu rezoluciju  Velike Britanije o Srebrenici, jer tekst nije video, ali je istakao da je godišnjica prilika za veća pomirenja uz nadu da će političari i lideri zemalja u regionu to i učiniti.

Devenport je ocenio da podizanje zida između Mađarske i Srbije nije način rešavanja problema velikog broja migranata i da  je na zemljama članicama EU da taj problem reše uz korišćenje svih sredstava pravno utemeljenih. „Ali podizanje zida i ograde nije način da se taj problem reši”, poručio je Devenport. On je najavio da će, koliko zna, tim povodom uskoro biti održana zajednička sednica vlada Mađarske i Srbije.

Program pomoći EU poplavljenim područjima Srbije vredan 30 miliona evra finansiran je iz predpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine, koje su najviše pogođene poplavama.

Kuće u Vujinovači

Kuće u Vujinovači (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno