Srušena kuća Turističke organizacije (foto: Darija Ranković)
Srušena kuća Turističke organizacije (foto: Darija Ranković)
22.06.2015, 14:08

Turistička organizacija ili Zavod za statistiku?

č: | fb:

Turistička organizacija Valjevo ostvarila je suficit od 127.000 dinara, pohvalila se direktorka Dragica Čanković govoreći o prošlogodišnjem poslovanju. Sve ostalo, napisano i u izveštaju ove organizacije, više liči na izveštaj zavoda za statistiku i knjigu žalbi, nego na izveštaj nekoga ko treba da se bavi unapređenjem turističke ponude, kvalitetom usluga i povećanjem turističkog prometa i broja turista. Sudeći po podacima o turističkoj poseti reklo bi se da je prošla godina, i pored poplava i ekonomske krize, za Valjevo i valjevski kraj bila uspešna, ali ne zahvaljujući radu Turističke organizacije, koja čak nema ni svoju evidenciju poseta i broja gostiju.

Dragica Čanković

Dragica Čanković (Foto: Đorđe Đoković)

„Prema podacima, koje smo dobili od Valjevske eparhije, preko 50.000 turista je posetilo naše manastire, a kulturno-istorijski kompleks u Brankovini, prema podacima Muzeja, posetilo je 19.000 turista. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku grad Valjevo je prošle godine posetilo 27.000 turista koji su ostvarili 90.000 noćenja, dok je na  Divčibarama prošle godine boravilo 16.800 turista koji su ostvarili preko 71.000 noćenja", saopštava podatke direktorka Dragica Čanković, koja se požalila da Turistička organizacija još uvek nema svoj prostor za rad na Divčibarama, "što umnogome otežava poslovanje!"

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač smatra da je ova turistička organizacija u prošloj godini mogla i više i bolje. „Od svakog preduzeća i ustanove, tačnije od direktora se očekuje, ne da kvalifikuje i da nabraja nedostatke i nerešene probleme, nego da daje predloge šta treba da uradi kako bi poboljšao poslovanje i povećao prihode“, rekao je Kovač na sednici Gradskog veća na kojoj je razmatran izveštaj Turističke organizacije Valjevo.

„Nemamo mi skijaške i plivačke centre, ali imamo Divčibare i Brankovinu. Tu rad TOV nije dobro ili bolje rečeno nije nikako organizovan i to se u narednom periodu mora značajno popraviti. Nije dovoljno samo reći- mi nemamo ništa na Divčibarama. Što nemate, da li vam neko brani, zašto niste iznajmili prostor, imate novac na raspolaganju, niste ostavljeni bez sredstava? Što se tiče Brankovine, tu doleze brojne ekskurzije i za to je zadužen Muzej, TOV tu ima mali uticaj i još manji udeo. Tačno je da Turistička organizacija prezentuje ponudu na sajmovima, ali i bez toga ljudi dolaze u Lelić, Pustinju i u ostale manastire“, kaže Kovač i poručuje da rad TOV mora biti značajno popravljen i to, ne u sledećoj nego, u ovoj godini.

Direktorka Dragica Čanković promotivne aktivnosti je navela kao deo uspešnog poslovanja u prošloj godini. Ona je podsetila da je Turistička organizacija Valjeva učestvovala na na pet sajmova i 19 raznih manifestcija i događaja, na kojima je promovisan turizam Valjeva i valjevskog kraja. Međutim, direktorka nije saopštila efekte tih promotivnih aktivnosti.

Devet miliona dinara za TOV

Iz gradskog budžeta za Turističku organizaciju Valjevo godišnje se izdvaja skoro devet miliona dinara, dok sopstveni prihod, od prodaje robe i usluga, iznosi oko 900.000 dinara. Za plate četvoro zaposlenih za godinu dana izdvojeno je blizu 3,7 miliona dinara, a za usluge po ugovoru 2,9 miliona dinara. Prošle godine račun za telefon bio je preko 95.000 dinara, dok je račun za mobilni telefon iznosio 36.000 dinara. U izveštaju, osim radnog mesta i stepena stručne spreme, nije navedeno kolika je mesečna zarada zaposlenih u Turističkoj organizaciji Valjevo.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 17 sati 6 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 17 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara