Klizište (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Klizište (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
23.06.2015, 08:09

Za sanaciju klizišta dva budžeta Valjeva

č: | fb:

Najveći problem sa kojim se suočava Valjevo jesu brojna klizišta, koja su aktivirana nakon prošlogodišnjih poplava, za čiju sanaciju je potrebno izdvojiti dva gradska budžeta ili oko 4,5 milijarde dinara. Ovaj podatak je ponovio gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić prošle nedelje prilikom posete ambasadora Evropske unije u Srbiji Majkla Devenporta.

Da su klizišta veliki problem za Valjevo, čulo se i na prošlonedeljnoj sednici Gradskog veća kada je formirana Komisija za utvrđivanje i planiranje aktivnosti vezanih za sanaciju klizišta. Država je propisala metodologiju za obradu klizišta, tako da je formiran katastar klizišta  po kome će se morati da se realizuje program sanacije klizišta.

Objašnjeno je da bi podaci o broju i veličini klizišta bili evidentirani u katastru, bilo je neophodno formirati Komisiju koja će imati zadatak da utvrdi redosled, metodologiju i prioritete sanacije klizišta.

Klizište u Zlatiborskoj ulici

Klizište u Zlatiborskoj ulici (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnik Stanko Terzić je ponovio da se ogroman broj klizišta pojavio prošle godine, evidentiran je veći broj klizišta i u ovoj godini, a za njihovu sanaciju je neophodna pomoć države. "Grad sopstvenim sredstvima ne može da reši problem klizišta, tako da je važno da se formira ova komisija koja će raditi sistematično, organizovano i planski. Pre svega mora se uraditi projektna dokumentacija, kako bi smo mogli da konkurišemo za novac iz državne kase ili kod evropskih fondova. Radimo mapu klizišta, a u tome nam pomažu geolozi iz Srbije i sveta”, rekao je na sednici Gragskog veća gradonačelnik Terzić.

Predsednik Komisije je zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, članovi su direktor Direkcije Dragan Jeremić, član Gradskog veća Nikola Radojičić, načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić, šef odseka za vanredne sitiacije u Gradskoj upravi Aleksandar Pavlović i geolog iz Direkcije Miodrag Vujić

U Valjevu treba da se sanira preko 200 klizišta, od toga na preko 60 se nalazi deset i više kuća, čak su na nekima ugrožena i cela naselja. Iz gradske kase saniraju se manja klizišta, koja koštaju do 500.000 dinara, ali novca nema za ona koja su preko 20 miliona dinara. Sanacija klizišta u ulici Ive Andrića, koja spašava celu ulicu, a za koju je urađen projekat, koštala bi oko 100 miliona dinara.

Činjenica da je dve trećine Valjeva na klizištu govori dovoljno. Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić kaže da je „toliko mnogo klizišta da ne znaju kud bi pre“. Građani su do sada prijavili 190 klizišta, iz gradske kase potrošeno je 400.000  dinara za sanaciju tridesetak manjih, ali problem su velika klizišta.

Jeremić kaže da Grad ima 41 urađenen projekat, a za sanaciju 30 klizišta potrebno je 300 miliona dinara. „Veliki problem je i klizište koje se aktiviralo u parku Pećina, gde su uništene sve pešačke staze. Moramo naći način da to klizište saniramo kako ne bi bio uništen ceo park“, poručuje Jeremić.

 

Velimir Ilić

Velimir Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

Podsećam, sredinom aprila ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije u Vladi Srbije Velimir Ilić, je posetio Valjevo i obišao dva najveća klizišta u gradu, zbog kojih su ugrožena cela naselja. On je tada pohvalio gradsko rukovodstvo i Direkciju, jer imaju spremne sve projekte. Ministar Ilić je rekao da je "danas u Valjevu, kako bi se uverio da je sve spremno, da napravi izveštaj za Vladu i da može da se krene u posao”.

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara