Primopredaja dužnosti predsednika Rotari kluba (foto: Đorđe Đoković)
Primopredaja dužnosti predsednika Rotari kluba (foto: Đorđe Đoković)
28.06.2015, 09:49

Radovan Marjanović novi predsednik Rotari kluba

č: | fb:

Novi predsednik Rotari kluba Valjevo postao je dr Radovan Marjanović, dok je Dejan Čikara iz Rotari kluba Beograd novi predsednik Rotari distrikta Srbija i Crna Gora, koji čini 60 klubova. Čikara je nasledio Vigora Majića, dok je Marjanović dužnost preuzeo od Janka Levnaića. “Rotari klub je jedino mesto gde su se istovremeno našli bivši, sadašnji i budući predsednici, koji sede i razgovaraju bez svađe, koji se dobro razumeju i još bolje sarađuju“, ponosno poručuju Rotarijanci.

Rotari skup u Brankovini

Rotari skup u Brankovini (Foto: Đorđe Đoković)

Osnovni moto rotarijanca je služenje i druženje. Bivši predsednik Rotari kluba Valjevo Janko Levnaić kaže da je za njegovog mandata bilo dosta služenja zajednici, pre svega zbog poplava, pa je valjalo pomoći postradalima. “Uspeli smo da prikupimo značajna sredstva, od naših članova, od Rotari klubova Distrikta i kolega iz Slovenije. Tim novcem smo finansirali popravku 25 urušenih individualnih vodovoda u domaćinstvima valjevskih sela i pomogli smo sanaciju vodovoda u Brankovini, i kroz tu akciju vodu su dobili obdanište, škola, Dom zdravlja, što je značajno za meštane Brankovine”, kaže Levnajić.

Janko Levnajić

Janko Levnajić (Foto: Đorđe Đoković)

On dodaje da se trude da ih u sredini u kojoj se nalaze prepoznaju po dobrim delima i po pomoći onima kojima je ona potrebna. "To nije uvek lako i voleo bih da nas više prepoznaju i bolje upoznaju. Rotari klub se trudi svim silama da nas grad vidi na pravi način, ali nisam siguran da nas uvek tako vidi i pored toga što sve radimo transparentno", kaže Levnaić. Na naše pitanje, a kako rotarijanci vide grad, Levnajić odgovara da nam je grad onakav kakva nam je i država. “Verujem da će biti bolje, a mi se trudimo da učinimo nešto bolje i da koliko možemo pomognemo. A da smo zadovoljni, pa nismo”, bio je kratak Levnajić uljudno odgovorivši na naše pitanje, držeći se principa rotarijanaca “bez previše politike”.

Novoizabrani predsednik Rotari Valjeva dr Radovan Marjanović kaže da je dužnost predsednika lepa i laka, jer se posluje na principu kontinuiteta, dogovora i saradnje. Uz nastavak započetih akcija, planirane su i neke nove, jedna od njih je učešće rotarijanaca u finansiranju izgradnje spomenika svetski poznatom baletanu, Valjevcu, Miloradu Miškoviću, koji će biti postavljen u parku kod limenke.

Radovan Marjanović

Radovan Marjanović (Foto: Đorđe Đoković)

“Pored lokalnih akcija, valjevski Rotari klub se uključuje i u one koje preporuči Distrikt, čak i centrala u SAD”, kaže Marjanović i navodi primer samo jedne uspešne akcije Rotari internacional, a to je iskorenje dečje paralze u pojedinim delovima sveta. Marjanović objašnjava da akcije predlažu, pre svega članovi, to mogu učiniti i građani, ali, naglašava, ne pomažu pojedince i ne rešavaju pojednačne probleme. “Često smo finansirali stručna putovanja i usavršavanje mladih, kao i odlazak na takmičenje talentovanih, a redovno nagrađujemo po jednog najboljeg učenika iz svake škole, što ćemo učiniti i danas”, kaže novoizabrani predsednik Rotari kluba Valjevo dr Radovan Marjanović.

Rotari skup u Brankovini

Rotari skup u Brankovini (Foto: Đorđe Đoković)

Pored služenja zajednici, bilo je i druženja što podrazumeba da se dobar, fini, časni, pošteni i od ugleda ljudi u svojoj sredini i profesiji, sastanu jednom nedeljno i popričaju o nekim stvarima bez upotrebe politike i popiju piće o svom trošku. Tradicionalni godišnji skup rotarijanaca i ove godine održan je u Brankovini, gde je obavljena primopredaja dužnosti predsednika, a izabran je i novi član valjevskog Rotari kluba, arhitekta Ljubinko Ranković.

Postao rotarijanac Ljubinko Ranković

Postao rotarijanac Ljubinko Ranković (Foto: Đorđe ŠĐoković)

 

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 13 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...