Temelji nove Hale sportova (foto: Đorđe Đoković)
Temelji nove Hale sportova (foto: Đorđe Đoković)
30.06.2015, 08:09

Kredit za nastavak radova na hali sportova

č: | fb:

Radovi na izgradnji hale sportova biće nastavljeni u ovoj godini zahvaljujući kreditu od 200 miliona dinara, za koliko će se dugoročno zadužiti Grad, i dodatnih sto miliona dinara koliko je obezbeđeno prvim rebalanskom gradskog budžeta. Odluku o kreditnom zaduženju grada prihvatili su članovi gradskog veća, jer je, kako je rečeno, to jedini način da se obezbedi novac za nastavak radova u ovoj godini. Prema projektu, za halu kapaciteta pet hiljada mesta, potrebno je oko devet miliona evra, a do sada je uloženo 1,1 milion evra. Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić objašnjava da se, sudeći po dosadašnjem iskustvu, mnogo povoljnija cena dobija kada se izađe na javnu nabavku nego što je po projektu, tako da je realna cena hale 7,5 miliona evra.

On dodaje da će sa 300 miliona dinara, koliko je obezbeđeno iz kredita i budžeta, hala sportova biti ozidana i pokrivena. “Sledeće godine nas očekuje još jedna ozbiljna faza, a to je da se kompletan objekat zatvori i za te radove očekujemo i pomoć države”, kaže Jeremić i navodi primere nekoliko gradova u Srbiji gde je Država finansijski pomogla izgradnju sportskih objekata, poput niškog Čaira u koji je uloženo 20 miliona evra.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Pored toga što je Valjevo među retkim gradovima koje država nije pomogla prilikom izgradnje sportskih objekata, naš grad je i među malobrojnim koji nemaju halu sportova, “Hala sportova je jedini objekat društveno-socijalnog značaja, a da ga Valjevo nema. Ovakav sportski objekat neće biti namenjen i korišćen isključivo za sport. Gradu je potreban sajamski prostor, zatim mesto za kulturne, muzičke i zabavne manifestacije, tako da će hala sportova, svakako, društveno biti isplativa a, očekujemo, i ekonomski”, kaže Jeremić.

On je podsetio da je sadašnja hala sportova napravljena pre više od 40 godina kao privremeni objekat, a to “privremeno potraja više od četiri decenije”. Jeremić je ustvrdio da će novi objekat biti energetski efikasniji i funkcionalniji, što podrazumeva više termina za treninge svih ekipa ili kako reče tri ekipe će moći istovremeno da treniraju.

Odgovarajući na primedbe da je za Valjevo prevelika hala sa pet hiljada mesta, Jeremić objašnjava da su zahtevi evropskih sportskih asocijacija takvi da hale koje imaju manje od 5.000 mesta ne mogu biti domaćini sportskih međudržavnih takmičenja.

U okviru nove hale sportova, koja će imati oko 10.000 kvadrata, neće biti izgrađeni komercijalni lokali, jer je planirano da u neposrednoj blizini sportskog objekta bude izgrađen tržni centar.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...