Postrojenje za preradu vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
Postrojenje za preradu vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
06.07.2015, 13:15

Gradski vodovod gubitaš

č: | fb:

Među javnim preduzećima gubitašima je i Vodovod, koji je prošlu godinu završio sa gubitkom od 40,3 miliona dinara. Prošlogodišnji prihod ovog preduzeća iznosio je 395,4 miliona dinara ili za 47 miliona dinara manje od planiranih prihoda, što je, kako reče direktor Đorđe Pavlović, „i dovelo do gubitka”. On objašnjava da je jedan od razloga neostvarenog plana i to što se odustalo od povećanja cene vode, ali i zbog manjih subvencija iz gradske kase. „Prošle godine bilo je planirano od juna povećanje cene za deset posto, što je bilo realno, i taj predlog su podržali svi, međutim od toga se odustalo zbog poplava. Zbog toga su nam prihodi bili manji za preko 26 miliona dinara, dok su subvencije iz gradske kase smanjene za 21 milion dinara”, objašnjava razloge manjih prihoda od očekivanih direktor „Vodovoda”.

U izveštaju o radu tog javnog preduzeća, koji je usvojilo Gradsko veće, a koji će se naći pred odbornicima lokalnog parlamenta u petak, navodi se da skoro 29 posto ukupnih prihoda čine plate 234 zaposlenih, 20 posto odlazi na troškove amortizacije, dok je za gorivo i struju potrošeno oko 13 posto ukupnih prihoda.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor „Vodovoda” Đorđe Pavlović kaže da je u prošloj godini značajno poboljšana naplata računa za utrošenu vodu kod građana i privrede, ali problem su stara dugovanja, koja je teško naplatiti. „Ukupna potraživanja ili ono što je fakturisano u toku 2014. godine iznosi 373 miliona dinara, dok je naplaćeno oko 361 miliona dinara, što je oko 97 posto u prošloj godini. Međutm, ostaje problem starog duga, tako da ukupna potraživanja iznose oko 757 miliona dinara”, kaže Pavlović.

Istovremeno „Vodovod” dobavljačima duguje 136 miliona dinjara ili oko milion evra. Pavlović kaže da je najveći dug za utrošenu struju i navodi da mesečni račun za struju iznos i do 4,5 miliona dinara.

„Oko 120 miliona dinara Vodovod duguje EPS-u. Imamo jedan reprogram duga na 75 miliona dinara, koji smo napravili zaključno sa 2012. godinom, ali smo imali određen zastoj u plaćanju, što nije tajna, zbog problema sa naplatom našeg duga od najvećih dužnika. Sada smo malo ‘uhvatili vazduh’ i taj reprogram u potpunosti poštujemo, ali su nam problem tekuće fakture za utrošenu struju, koje se mesečno kreću od četiri do četiri i po miliona dinara, što nam je višestruki problem”, navodi Đorđe Pavlović.

U prošloj godini značajno su povećani rashodi za kupovinu hemikalija, ali, Pavlović upozorava, da to nije zbog lošeg kvaliteta vode. „Valjevo nema problem sa potrošnjom hemikalija i novcem koji se izdvaja za kupovinu tih sredstava, jer imamo kvalitetnu sirovu vodu koju je relativno lako preraditi. Međutim zbog prošlogodišnjih poplava imli smo zamućenja osnovnih izvorišta, voda je prerađena ali uz potrošnju enormnih količina hemikalija,”, kaže Đorđe Pavlović. On navodi podatak da se za hemikalije godišnje u proseku izdvoji od milion i po do dva miliona dinara, dok je prošle godine, zbog poplava, izdvojeno čak šest miliona dinara.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 14 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...