Obdanište u Kolubari (foto: Kolubarske.rs)
Obdanište u Kolubari (foto: Kolubarske.rs)
08.07.2015, 08:07

Rešenje je adaptacija obdaništa u Kolubari

č: | fb:

Zbog nedovoljnog broja obdaništa u Valjevu i ove jeseni skoro 300 mališana neće biti upisano u Predškolsku ustanovu „Milica Nožica”. I ove godine najveće interesovanje bilo je za upis u druge jasle čak 168 zahteva, za samo 30 mesta. Ovaj višegodišnji problem biće rešen adaptacijom postojećeg vrtića u naselju Kolubara 2, što je daleko jeftinija varijanta od izgradnje novog objekta.

Direktor Predškolske ustanove „Milica Nožica“ Zlatomir Marković kaže da je u planu nadziđivanje objekta “Bambi” u naselju Kolubara 2, gde bi se dobio smeštajni prostor za 120 do 150 mališana. On kaže da je idejni projekat rekonstrukcije obdaništa u Kolubari urađen još 2012.godine i ideja tadašnjeg rukovodstva je bila da se uprava Ustanove iz “Zvončića” u ulici Vlade Danilovića preseli u taj rekonstruisani prostor, gde bi se izgradile i sobe za osamdesetoro dece, a da se kancelarije uprave u “Zvončiću”  adaptiraju u boravišni prostor. Od te ideje se odustalo, jer iziskuje velika sredstva, s obzirom na to da bi se investiralo u dva objekta.

Zato je odlučeno da se na osnovu tog idejnog projekta od pre tri godine uradi glavni projekat rekonstrukcije obdaništa “Bambi” u Kolubari 2, čime bi se praktično dobio još jedan objekat za 37 miliona dinara, koliko bi koštali radovi.

“Ideja je da se novac obezbedi iz donacije, najverovatnije ćemo konkurisati kod Švajcarske ambasade koja u predškolske ustanove u Srbiji ulaže do 800.000 evra po ustanovi. Da bi lakše prošli kod stranih donatora bila nam je neophodna podrška Ministarstva prosvete koju smo pre nekoliko dana i zvanično dobili”, kaže Zlatomir Marković.

On veruje da će za dva meseca biti urađen glavni projekat sa kojim će konkurisati kod Švajcarske ambasade, a da će do kraja godine biti odobrena sredstva, kako bi sa nadziđivanjem obdaništa u Kolubari 2 počeli na proleće sledeće godine.

Sprave za igru

Sprave za igru (Foto: Kolubarske.rs)

Akcija prikupljenja novca za kupovinu novih sprava za igru

U toku je velika akcija opremanja dvorišta u svim valjevskim vrtićima, što podrazumeva skidanje starih drvenih sprava za igru i postavljanje novih. Novac za kupovinu savremenih sprava za igru prikupljaju roditelji, u akciju će se uključiti i zaposleni. Za nove plastične tobogane, ljuljaške, klackalice i ostale sprave potrebno je oko 600.000 dinara po objektu, što znači oko 5,4 miliona dinara za dvet vrtića. “U budžetu Ustanove za te namena je opredeljeno oko million dinara. Očekujemo da nam se u akciju uključe i valjevska preduzeća, kao i pojedinci, jer nam je svaka pomoć dragocena”, kaže direktor Predškolske ustanove Zlatomir Marković.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 1 sati

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara