Privremeni pešački most (foto: Kolubarske.rs)
Privremeni pešački most (foto: Kolubarske.rs)
09.07.2015, 10:46

Novac obezbedila Evropska unija

č: | fb:

Most za naselje Veselinovići na Obnici, koji je srušen u prošlogodišnjim poplavama, biće građen sredstvima Fonda solidarnosti Evropske unije, preko Vladine Kancelarije. Za novi most obezbeđeno je 29,3 miliona dinara. Most u Goloj Glavi sa oko devet miliona dinara finansiraće Vlada Japana.

Gradsko veće danas je usvojilo Odluku o izgradnji mosta kojom se obavezuje Grad da, preko Direkcije, sprovede postupak javne nabavke i nadzor nad izvođenjem radova. Nakon što ovu Odluku usvoje odbornici, u ponedeljak na sednici Skupštini grada, biće raspisan tender za izvođača radova i to po skraćenoj proceduri, takoda će izgradnja mosta početi uskoro, rečeno je na sednici Gradskog veća.

Gradonačelnik Stanko Terzić podseća da se iz gradskog budžeta finansira izgradnja četiri od sedam porušenih mostova, dok je za most na Obnici u Boškovićima novac obezbedila Dijaspora za maticu, most za Veselinoviće biće građen sredstvima Fonda solidarnosti EU, a izgradnju mosta u Goloj Glavi, sa oko devet miliona dinara, finansiraće Vlada Japana.

Terzić objašnjava da, i pored toga što su znali koliko je most za naselje Veselinovići važan i preko potreban meštanima, Grad nije uspeo da obezbedi sredstva u svojoj kasi, ali je novac obezbeđen preko Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, tako da će izgradnja ovog mosta početi uskoro.

Zahvalnost Vladi Japana

Gradonačelnik Stanko Terzić je na današnjojn sednici Gradskog veća najavio da će ovih dana biti završeni radovi na sanaciji korita Kolubare u dužini od 1.100 metara koje sa 110,9  miliona dinara finansirala Vlada Japana. Bila je to prilika da se gradonačelnik zahvali na dosadšnjoj pomoći Japana koja iznosi oko 140 miliona dinara i praktično je novčano najveća pomoć koju je Valjevo dobilo od neke zemlje za saniranje šteta od majskih poplava. „To je primer da se u životu dobro, dobrim vraća“, kaže gradonačelnik objašnjavajući da je to reakcija na dobar gest Valjeva koje je, posle zemljotresa u Japanu, doniralo milion dinara i organizovalo humanitarni koncert kao pomoć narodu Japana. „Naša pomoć je bila kap u moru za razmere štete koju su pretrpeli, a pri tom je Japan bogata zemlja. Međutim, oni nisu zaboravili taj naš plemeniti gest i među prvima su nam pomogli nakon katastrofalnih majskih poplava, na čemu smo im zahvalni“, kaže Stanko Terzić.

 

Aktuelno