Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
10.07.2015, 14:01

Usvojen prvi rebalans budžeta

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada usvojili su prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta grada Valjeva u iznosu od 354,7 miliona dinara. Načelnica Gradske uprave Jelica Stojanović obrazložila je povećanje prihoda koji su prvobitnom odlukom o budžetu za 2015. godinu iznosili 2,4 milijarde dinara. „Prihodi su uvećani za iznos namenskih transfernih sredstava i donacija za 15 miliona dinara, a za prvih šest meseci povećani su prihodi od poreza na zarade i poreza na imovinu. Očekujemo prihode od prodaje Doma vojske u iznosu od 100 miliona dinara i od kreditnog zaduženja za nastavak radova na hali sportova za 200 miliona dinara”, navela je Stojanović.

„Ovo je predizborni rebalans SPS i njenih koalicionih partnera”, smatraju odbornici opozicione SNS. Odbornica Zorica Jocić kaže da su zaduženje i prodaja nepokretnosti osnov politike vladajuće koalicije i poručuje da budžet nije dobar za razvoj grada i da sve, uključujući i kreditno zaduženje, ide na teret građana Valjeva.

Odbornik DS Željko Đukić podsetio je da je gradonačelnik Stanko Terzić obećao da će rebalansom budžeta biti obezbeđen novac za angažovanje ličnog pratioca za pet osoba sa invaliditetom, međutim toga u predloženom rebalansu nema, „što znači da gradonačelnik nije ispunio obećanje”. Đukić je vladajuću koaliciju kritikovao i zbog toga što je samo 15 miliona dinara predviđeno za zapošljavanje.

Odbornici Skupštine grada

Odbornici Skupštine grada (Foto: Đorđe Đoković)

"Nisu predizborne aktivnosti, sve je u interesu grada, a hala je u interesu mladih”, poručio je gradonačelnik Stanko Terzić.

Na brojne kritike opozicije odgovorio je gradonačelnik Stanko Terzić, odbacujući sve primedbe upućene na nenamensko i nedomaćinsko trošenje budžetskih para, poručivši da rukovodstvo odgovorno i domaćinski gazduje gradskim finansijama. Terzić je naveo da je prihod u prvih šest meseci ove godine veći za 110 miliona dinara u odnosu na isti period prošle godine. „Na računu Grada je krajem juna bilo 285 miliona dinara. Čuvamo i štedimo novac da na vreme možemo da platimo, ne samo budžetskim korisnicima, nego i izvođačima radova na infrastrukturnim objektima”, naveo je Terzić.

Stanko Terzić

Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovarajući na kritike zbog kreditnoig zaduživanja Grada kako bi bili nastavljeni radovi na izgradnji hale sportova, Terzić, uz priznanje da je „dug loš drug”, kaže da je i ovo zaduživanje grada racionalno, poput onih iz prethodnog perioda.

„Do 2000. godine Grad se nije zaduživao. Nakon toga svaki kredit bio je racionalan, prvi za toplanu, potom kredit za Stefil zbog industrijske zone i treće kreditno zaduživanje je bilo za program podrške grtađevinskoj industriji u okviru koga je izgrađeno i obdanište ‘Vidra’, i to su bile ispravne odluke. Nakon analize i konsultacija odlučili smo da se zadužimo 200 miliona dinara za halu, jer je u interesu mladih”, objasnio je gradonačelnik Stanko Terzić.

Odgovarajući na kritike zbog prodaje Doma vojske, što kako rekoše odbornici opozicije „građani Valjeva to ovoj vlasti neće oprostiti”, Terzić podseća da je rekonstruisana spoljašnost, ali ne i unutrašnjost objekta, koja svakim danom propada. Gradonačelnik je poručio odbornicima, ali i građanima Valjeva, da grad neće dozvoliti komercijalizaciju i neprimerene sadržaje u Domu vojske. 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 5 sati 14 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...