Odbornici Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
Odbornici Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
13.07.2015, 13:58

„Prošli” izveštaji o poslovanju Toplane i Vodovoda

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada, na dnašnjoj sednici lokalnog parlamenta, prihvatili su izveštaje o radu u 2014. godini javnih preduzeća „Toplana” i „Vodovod”, uz uobičajenu polemiku, pretežno odbornika opozicije, koji smatraju da su problemi u Toplani višegodišnji i teško ih je rešiti, dok je u „Vodovodu” najveći problem, koji treba rešiti, loša vodovodna mreža koja „pravi” ogromne gubitke.

Prema izveštaju, koji su usvojili odbornici, Toplana je prošle godine ostvarila dobit od 25,9 miliona dinara, što će biti utrošeno za pokriće gubitaka iz prethodnog perioda. Ova dobit je ostvarena zahvaljujući programu konsolidacije u okviru koga je i reprogram obaveza ovog javnog preduzeća na period od pet godina.

Odbornici smatraju da je najveća greška bila širenje mreže, a pri tom nije bilo zainteresovanih potrošača da se priključe na centralno grejanje. Takođe, smatraju oidbornici da nije logično da sa meračima bude skuplje nego grejanje po kvadratu. „Umesto da se daju olakšice građanima za priključak na tolovodnu mrežu, postavljani su im nemogući uslovi. Zato kruži neiskorišćena topla voda i to je prva i najveća greška”,  poručio je predsednik Skupštine Mihailo Jokić. On smatra da je druga velika greška problem vlasništva. „Osnovna sredstva, tolovod... moraju biti vlasništvo Toplane, a ne Grada, da bi bila zaštićena amortizacijom. Problem PDV je takođe stvar vlasništva, a ne pogrešnog knjiženja, kao što to tvrdi izvršna vlast. Toplana nema pravo na povraćaj PDV-a”, kaže Jokić i dodaje da je obračunati PDV bez zakonskog osnova odgovornost tadašnjeg direktora Dragana Despotovića.

Odbornici opozicije smatraju da na čelu svakog javnog preduzeća, pa i Toplane koja je u dubiozi, mora biti sposoban direktor sa dobrom i stručnom ekipom, da mora imati dobrog ekonomistu i pravnika, a ne da angažuju  advokate. „Mnogo nepotrebnih troškova. Improvizacija i trošenje novca građana Valjeva”, poručili su odbornici opozicije analizirjući prošlogodišnji rad Toplane.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, ne sporeći višegodišnje probleme u Toplani, kaže da je ovo javno preduzeće prošle godine napravilo pomak u radu, a to se vidi u izveštaju, što znači da je plan konsolidacije dao pozitivne rezultate. On smatra da ima dosta problema koje treba rešavati, ali ne treba davati mračne prognoze. Kovač je najavio da će u ovoj godini biti rešen i problem vlasništva, tako da će zgrada i kotlovi biti u vlasništvu Toplane, a ne Grada. Dodaje da će Grad preuzeti obavezu učešća u nabavljanju i kupovini podstanica. Zamenik gradonačelnika je podsetio da je u prošloj godini preko10.000  kvadrata  priključeno na toplovodnu mrežu.   

Gradonačelnik, zamenik, pomoćnik i član Veća

Gradonačelnik, zamenik, pomoćnik i član Veća (Foto: Đorđe Đoković)

Usvojen i izveštaj o poslovanju „Vodovoda” u prošloj godini

„Vodovod” je 2014.godinu završio sa gubitkom od 40,3 miliona dinara, napisano je u izveštaju koji su rzmatrali odbornici Skupštine grada. Prošlogodišnji prihod ovog preduzeća iznosio je 395,4 miliona dinara ili za 47 miliona dinara manje od planiranih prihoda. Jedan od razloga neostvarenog plana je i to što se odustalo od povećanja cene vode, ali i zbog manjih subvencija iz gradske kase.

Odbornici lokalnog parlamenta saglasni su da je najveći problem „Vodovoda” stara i dotrajala mreža, koja „proizvodi” ogromne gubitke i taj problem Grad mora što pre rešiti. Gradonačelnik Stanko Terzić je najavio da će kroz program KfW5 biti rešen problem primarne vodovodne mreže. Naime „Vodovod” je kod Nemačke razvojne banke KfW kandidovao nekoliko projekata, koji bi bili finansirani sa tri do četiri miliona evra. Među projektima je upravo zamena oko 30 kilometara vodovodne mreže u gradu, zamena vodovodne opreme, kao i nabavka elektro-opreme za daljinski nadzor i upravljanje. Gradonačelnik je podsetio i na to da je Gradu naloženo da subvencije Vodovodu smanji 30 posto, a istovremeno ovom javnom preduzeću nije bilo dozvoljeno povećanje cene usluga, a da jeste gubitak bi svakako bio manji.

Odbornik dr Milan Marković predložio je da se pod hitno sanira vodovodna mreža, smatrajući da bi bilo racionalnije i opravdanije da se Grad kreditno zadužio za rešavanje problema dotrajale vodovodne mreže i gubitaka u mreži, a ne da uzima kredit za izgradnju Hle sportova.

 

 

Aktuelno

Ubska gimnazija (foto: Dragana Nedeljković)
U septembru Pre 22 sati 33 minuta

Ubska Gimnazija otvara sportsko odeljenje

Ubska Gimnazija "Branislav Petronijević" će od školske 2024/25. godine, pored dva postojeća odeljenja opšteg tipa, imati i jedno novo, specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima...

Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
Od 22. do 26. maja Pre 19 sati 34 minuta

Sedmo međunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice"

Va­ljevska muzička škola realizovaće sedmo me­đunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice" u koncertnim salama Muzičke škole "Živorad Grbić" i Valjevske gimnazije od 22. do 26. maja.