Brana Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Brana Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
18.08.2015, 06:15

Odbornici danas samo o brani "Stubo-Rovni"

č: | fb:

Na današnjoj sednici Skupštine grada na dnevnom redu je samo jedna tačka - štetna ili ne akumulacija „Stubo-Rovni“. Mišljenje o izgradnji brane, oko koje se već godinama lome koplja, predstaviće stručnjaci sa beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta. 

U informaciji koja je dostavljena odbornicima Skupštine grada navodi se da bi, s obzirom na to da su neusklađeni stavovi stručne javnosti po pitanju brane „Stubo-Rovni“, pre probnog punjenja akumulacije treba izvršiti analizu i ocenu do sada izvedenih hidrogeoloških istraživanja, uraditi projekat i sprovesti dodatna hidrogeološka istraživanja terena i hidrološka merenja. Predloženo je i da se uradi Studija bilansa koja bi utvrdila kapacitete izvorišta podzemnih voda i odredila potrebnu korisnu zapremninu akumulacije za period pre i posle izgradnje Termoelektrane „Kolubara B“. Takođe je predloženo da se uradi projekat upravljanja akumulacijom kojim će se predvideti optimalni režim rada uzimajući u obzir ulogu akumulacije u zaštiti od poplava. Preporuka je i da se pre probnog punjenja akumulacije sprovedu antierozivne mere u slivu.

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Petar Dokmanović u svom izveštaju navodi negativne aspekte brane i akumulacije “Rovni”. On smatra da je nepotrebno velika zapremina akumulacije, s obzirom na neizvesnost izgradnje TE “Kolubara B”  i da su višestruko precenjene potrebe za vodosnabdevanjem stanovništva. Takođe, navodi dalje profesor Dokmanović, postoji mogućnost zagađenja podzemnih izvorišta Paklje i Gradac usled pogoršanja kvaliteta vode u akumulaciji infiltracijom kroz karst kanjona Sušice, kao i da postoji mogućnost zagađenja vode u akumulaciji teškim metalima. Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta predlože, imajući u vidu stepen izgrađenosti objekta i do sada uložena sredstva, da kota vode akumulacije bude snižena sa 360 mnv na 330 mnv.

U informaciji koja je dostavljena odbornicima Skupštine grada navodi se i mišljenje o akumulaciji i brani “Rovni” predstavnika Građevinskog fakulteta, Odsek za hidrotehniku i vodno-ekološko inženjerstvo kao i predstavnika projektanta “Energoprojekt-Hidroinženjering”, koji su odgovorili na zamerke i ukazali na brojne pozitivne strane akumulacije “Rovni”.

Rasprava u Skupštini grada održava se samo 12 dana pre probnog punjenja brane „Stubo-Rovni“. Direktor JP „Kolubara“ Miodrag Marković najavio je da će punjenje akumulacije početi 1. septembra. "Planirano je da punjenje traje dve godine i to do niže kote radi ispitivanja probnog rada, a posle dve godine, počeće punjenje brane do kote koju odredi državna komisija", izjavio je ranije Marković.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 19 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara