Brana Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Brana Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
18.08.2015, 21:23

Valjevo podržava Vladu da završi branu "Stubo-Rovni"

č: | fb:

Epilog petočasovne rasprave u Skupštini grada o brani i akumulaciji „Stubo-Rovni“, o opravdanosti, ali i negativnim posledicama, izgradnje tog kapitalnog objekta, nakon razmatranja informacije eksperata beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta, jeste usvajanje zaključka koji je predložila vladajuća koalicija okupljena oko socijalista.

Skupština grada Valjevo podržava Vladu Srbije u nastojanju da se privedu kraju radovi na hidrosistemu „Stubo-Rovni“ i na taj način obezbedi vodosnabdevanje i zaštita od velikih voda i poplava. Takođe, Skupština grada podržava svako tehničko rešenje koje predloži stručna komisija koju je formiralo Ministarstvo građevinarstva, a koje obezbeđuje ekonomično i bezbedno korišćenje hidroakumulacije i izgrađene infrastrukture i one koja tek treba da se gradi, a sve zarad dobrobiti građana Valjeva i okoline. Ekonomično i bezbedno korišćenje hidroakumulacije podrazumeva i postizanje dogovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i njenim čelnicima, zaključak je koji je usvojila parlamentarna većina i tako je stavljena tačka na sve dosadašnje dileme vezane za izgradnju brane i akumulacije “Stubo-Rovni“, bar što se tiče stava Skupštine grada Valjeva.

Sednica Skupštine grada

Sednica Skupštine grada (Foto: Đorđe Đokovic)

Usvajanju ovog zaljučka prethodila je petočasovna rasprava u kojoj su odbornici opozicije navodili da brana predstavlja opasnost po zdravlje i život građana Valjeva, da nisu urađena sva potrebna hidrogeološka ispitivanja terena kao ni studija o uticaju brane na životnu sredinu i, konačno, najviše primedbi se odnosilo na to da Valjevo i bez akumulacije ima dovojne količine vode, te da je brana predimenzionirana, tim pre jer je neizvesna izgradnja Termoelektrane „Kolubara B“, koja je planirana kao značajan korisnik akumulacije.

Stručna mišljenja o opravdanosti izgradnje brane i negativnim posledicama, kao i o tome šta je neophodno učiniti pre probnog punjenja akumulacije, na današnjoj sednici izneli su eksperti prof. Vladan Kuzmanović sa Građrvinskog fakulteta, prof. Petar Dokmanović sa Rudarsko-geološkog fakulteta i građevinski inženjer Aleksandar Glišić iz „Energoprojekta-Hidroinženjeringa“.

Petar Dokmanović, Vladan Kuzmanović i Aleksandar Glišić

Petar Dokmanović, Vladan Kuzmanović i Aleksandar Glišić (Foto: Đorđe Đokovic)

Profesor Kuzmanović i inženjer Glišić branili su stav o bezbednosti i opravdanosti izgradnje brane i akumulacije „Sržtubo-Rovni“, tvrdeći da je brana bezbedna i da nema i neće biti štetnog uticaja po životnu sredinu. Oni su naglasili da je brana regionalni projekat od republičkog značaja, koji obezbeđuje trajno vodosnabdevanje Valjeva i još pet opština ove regije, kao i da će omogućiti da se ravnomerno rasporedi voda iz kišnog u sušni period i, konačno, da će uticati na kvalitet života žitelja ove regije. Takođe, rečeno je da je ovaj projekat prošao sve zakonske procedure, rađene su višestruke revizije, kao i studija o uticaju brane na životnu sredinu, samo što se to tada zvao ekološki projekat i on je pokazao da nema štetnog uticaja na životnu sredinu.

Brane su najzaštićeniji objekti od zemljotresa. Ako bude jak zemljotres brana će pasti, ali pre toga Valjevo će biti sravnjeno sa zemljom.

S druge strane prof. Petar Dokmanović ukazao je na negativne i štetne posledice buduće brane, smatrajući da njena funkcija može da bude regulisanje poplavnih i sušnih talasa, ali ne i vodosnabdevanje. On tvrdi da je zapremina akumulacije nepotrebno velika, navodeći podatak da je, prilikom projektovanja i početka izgradnje brane 1987. godine, predviđeno da akumulacija obezbedi 3.360 litara vode u sekundi, i to za Valjevo 1.030 litara, a za TE „Kolubara B“  1.800 litara vode u sekundi. Pre šest godina urađena je revizija projekta tako da akumulacija treba da obezbedi 2.240 litara vode u sekundi, od toga za Kolubarsku regiju 1.140 litara, a za Termoelektranu 1.000 litara, što je, navodi Dokmanović, dve trećine od prvobitno projektovanog kapaciteta brane. On je upozorio da postoji mogućnost zagađenja izvorišta Paklje i Gradac usled pogoršanja kvaliteta vode u akumulaciji teškim metalima.

Nakon argumenata za i protiv, i stručnog pojašnjenja, odbornici su izglasali zaključak koji praktično znači nastavak ili privođenje kraju radova na brani i akumulaciji „Stubo-Rovni“, u  koju je do sada uloženo 70 miliona evra iz državne kase i fondova Evropsle unije, a čije će probno punjenje početi 1. septembra. Ono u čemu su se saglasile obe strane eksperata jeste da pre probnog punjenja treba uraditi dodatna hidrološka istraživanja i merenja. Da li će, na današnjoj sednici nije precizirano.

Sednica Skupštine grada

Sednica Skupštine grada (Foto: Đorđe Đokovic)

Danas je ostala zabeležena i izjava pomočnika gradonačelnika Milorada Ilića da crkva Gračanica neće biti potopljena za vreme mandata ove vlasti i da će pitanje Gračanice biti rešeno preko organa SPC i kancelarije za verska pitanja. Ostao je evidentiran i predlog odbornika Ljubomira Bradića da se premijeru Srbije Aleksandru Vučiću uputi poziv da se ispita finansijsko poslovanje JP "Kolubara" i nenamensko trošenje narodnih para.

Ostao je i gorak ukus zbog neprimerenih tonova i načina na koji su se pojedini odbornici na današnjoj sednici ophodili i obraćali gostima, ekspertima od zvanja i znanja, koji su došli po pozivu u nameri da pomognu u razrešenju brojnih dilema oko brane i akumulacije „Stubo-Rovni“.

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 14 sati 19 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 7 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara