Spomenik Stevanu Filipoviću (foto: Đorđe Đoković)
Spomenik Stevanu Filipoviću (foto: Đorđe Đoković)
19.08.2015, 10:03

15. septembar će biti svečano obeležavan

č: | fb:

Datum kada je Valjevo oslobođeno u Drugom svetskom ratu, 15. septembar ubuduće biće svečano obeležavan, ali ne i vraćen za Dan grada, kako je bila prvobitna ideja gradske vlasti. Na današnjoj sednici Gradskog veća odlučeno je da Dan grada i dalje bude 20. mart, dok je svečano obeležavanje 15. septembra formalizovano kroz Statut grada. Pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić objašnjava da je postojala inicijativa da 15. septembar ponovo bude Dan Valjeva, ali je, nakon javne rasprave, odlučeno da datume ne treba stalno menjati, ali i da na odgovarajući način treba obeležiti 15. septembar, posebno ove godine kada se obeležava 70 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

"Sve zemlje Evrope obeležavaju pobedu nad fašizmom, i Republika Srbija je na odgovarajući način obeležila godišnjicu, tako da i grad Valjevo ovim daje svoj doprinos obeležavanja pobede nad fašizmom i to će činiti svake godine obeležavajući na poseban način ovaj datum”, kaže Ilić.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, koji je pre 14 godina bio među onima koji su odlučili da menjaju 15. septembar za 20. mart kao Dana grada, kaže da je datum oslobođenja Valjeva u Drugom svetskom ratu tada imao ideološke odlike. On podseća da je i 20 mart  važan i odgovarajući datum za Dan grada, jer je tog datuma 1804. godine srpska vojska prvi put ušla u Valjevo i oslobodila ga od Turaka. Kovač dodaje da je, nakon sleganja utisaka i brisanja podela kakve su ranije postojale, red da se 15. septembar obeležava jer je i taj datum značajan, dan oslobođenja od fašizma. 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 22 sati 59 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara