Grafiti na Centru za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Grafiti na Centru za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
20.08.2015, 09:47

Nova odluka za nove prekršaje i veće kazne

č: | fb:

Odluku o obavljanju komunalnih delatnosti i komunalnom redu konačno je usvojilo Gradsko veće, tako da će se pred odbornicima naći na prvom skupštinskom zasedanju. Ovom odlukom, koja je objedinila tri postojeće uz neke novine, uređuju se i propisuju uslovi i način obavljanja komunalnih delatnosti, prava i obaveze komunalne inspekcije i policije, kao i korisnika usluga, zatim obim i kvalitet komunalnih usluga i propisuje komunalni red i mere za njegovo sprovođenje.

Načelnica Odeljenja za poslove organa grada Jelica Panjković Tešić objašnjava da je cilj donošenja nove odluke da se, pre svega, uvede više komunalnog reda i da se bolje zaštite komunalni objekti i gradski mobilijar, ako već ne može preventivno, onda kroz sankcionisanje prekršilaca.

„Kažnjavanje prekršilaca, po novoj odluci, biće maksimalno”, najavljuje načelnik komunlne policije Siniša Đurić. On navodi da su dosadašnja iskustva u radu komunalne policije i inspekcije pokazala da je prekršajni nalog efikasniji od prekršajne prijave. „Iz raznoraznih razloga se dešavalo da sudski proces traje dugo, nekada predmet zastari, nekada kazna bude neprimereno mala, jer su u prekršajnom postupku definisane minimalne i maksimalne kazne, a sudije se najčešće odlučuje za minimalne, i zbog toga mi gubimo efikasnost u radu. Naša namera nije kažnjavanje, ali jeste sankcionisanje onih koji non-stop prave prekršaje, oštećuju gradski mobilijar, ispisuju grafite.... Zato smo novom odlukom regulisali da kazne budu maksimalne”, kaže Đurić.

Siniša Đurić

Siniša Đurić (Foto: Đorđe Đoković)

Zakon o prekršajima je predvideo da za pravna lica maksimalna kazna iznosi 100.000 dinara, za preduzetnike 50.000  i za fizička lica 10.000 dinara, uz mogućnost da iznos bude smanjen pedeset posto ukoliko se kazna plati u roku od osam dana. Pored novčane kazne prekršilac je dužan da uništeno vrati u prvobitno stanje, tako da uništavanje gradske imovine izgrednike može da košta i nekoliko stotina hiljada dinara.

Nova odluka za nove prekršaje

Jedna od novina je način postvljanja klima uređaja, tačnije način distribucije vode koju klima uređaj proizvodi. „Ubuduće biće sankcionisani vlasnici objekata na kojima su postavljene klime iz čijeg creva kaplje voda na javnu površinu - trotoare”, kaže načelnik komunalne policije Siniša Đurić. Novina se odnosi i na način postavljanja saksija sa cvećem i žardinjera. „Nema više zalivanja cveća, a da pri tom voda kaplje na prolaznike ili da podliva uništavajući fsadu”, dodaje Đurić. Novom odlukom je preciznije definisana i uređena granična linija između privatnih parcela i javnih površina.

Novina je i to da objekti koji su bespravno podignuti na javnoj površini, a nisu od čvrstog materijala, mogu biti uklonjeni. Načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Saša Ivanović navodi primer ameničkog jezera, gde ima 19 takvih objekata, ali oni nisu porušeni jer Zakon o planiranju i izgradnji nije predvideo mogućnost da građevinski inspektori nalože uklanjanje takvih objekta, s obzirom na to da nisu od čvrstog materijala. „Ovom odlukom smo predvideli da komunalni inspektori mogu doneti rešenje o uklanjanju montažnih i drvenih objekata, nastrešnica, šatora, kamp kućica. Ukoliko to ne učine vlasnici, objekte će ukloniti JKP ‘Vidrak’, objašnjava Ivanović. On dodaje da takvih objekata ima i pored Petničkog jezera, uz Gradac, pored Jablanice i Obnice, tako da će ovom odlukom i ti objekti biti uklonjeni.

Saša Ivanović

Saša Ivanović (Foto: Đorđe Đoković)

Novina je i to da su vlasnici stambenih objekata, koji imaju prolaze, dužni da obezbede rasvetu u tim prolazima. Gradska direkcija će napraviti evidenciju dveća i ostalih biljaka zasađenih u gradu, tako da će se tačno znati šta se, kada, kako i zašto seče, a o tome će odlučivati komisija.

Unekoliko je izmenjen i deo odluke koji se odnosi na uklanjanje snega i leda ispred objekata. Vlasnici stambenih objekata i lokala dužni su, da pored čišćenja snega i leda sa javne površine, uklone i ledenice sa krovova. Novom odlukom pooštrena je i kaznena politika za one koji to ne učine u propisanom roku.

Nova odluka za efikasniji rad

Gradonačelnik Stanko Terzić smatra da će nova odluka omogućiti da se efikasnije radi, jer, kako reče ne možemo biti zadovoljni trenutnim stanjem higijene u našem gradu. „I pored toga što komunalne službe imaju problema zbog nedostatka ljudi, aktivnosti se moraju intenzivirati pogotovo kada su praznici i Tešnjarske večeri, da nam Valjevo bude što čistiji grad, što uređeniji. Zajednička je obaveza svih nadležnih gradskih službi, kada ova odluka stupi na snagu, da učine sve kako bi grad imao stanje higijene i komunalnog reda na nivou koji zaslužuje“, poručio je gradonačelnik Stanko Terzić.

Aktuelno

Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
Veče za pamćenje Pre 10 sati 15 minuta

Putovanje u prošlost, na srpskom i stranim jezicima

I ovog maja, učenici i profesori Srednje škole "Hiljadu trista kaplara" pripremili su Veče jezika, manifestaciju koja je prvi put održana 2015. godine. Na republičkom takmičenju na engleskom jeziku...

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 1 dan 14 sati

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 9 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 9 komentara