Toplana  (foto: Đorđe Đoković)
Toplana (foto: Đorđe Đoković)
20.08.2015, 11:36

Toplana nije nezakonito uzela milione na ime PDV

č: | fb:

Gradska toplana je u skladu sa Zakonom koristila odbitni PDV i neće morati da vrati Poreskoj upravi 86 milona dinara, glavnog duga i kamate, potvrdio je drugostepeni organ Ministarstva finansija Poreske uprave

„Iz ovog proizilazi da Toplana nije nezakonito prisvajala povratni PDV, što znači da je radila u skladu sa Zakonom i propisima, da nikome ništa ne duguje i da sada Poreska uprava našem preduzeću treba da vrati 17 miliona dinara”, kaže za Kolubarske.rs  rukovodilac razvoja i investicija Dragan Despotović, bivši direktor Toplane.

Drugostepeni organ Ministarstva finansija je ovakvo rešenje, koje je konačno, deneo nakon žalbe koju je uložila Toplana na rešenje inspektora Poreske uprave filijale u Valjevu, koje je doneto u maju ove godine, o vraćanju 47 miliona dinara na ime nezakonitog povraćaja PDV i 39 miliona dinara na ime kamate, jer po mišljenju poreznika Toplana nije imala pravo povraćaja PDV na novac koji je dobilala iz gradske kase u periodu od 2009. do 2013. godine.

Dragan Despotović

Dragan Despotović (Foto: Đorđe Đoković)

Despotović kaže da je sada najbitnije, i za Grad i za Toplanu, to što je pravedno rešen ovaj slučaj i što je dokazano da ovo javno preduzeće ne treba da vrati novac, čime je omogućeno normalno funkcionisanje koje je bilo opterećeno nepostojećom poreskom obavezom od oko 86 miliona dinara. „Rešenje inspektora Poreske uprave filijale u Valjevu, koje nije imalo nikakvog realnog osnova, što je potvrdio i drugostepeni organ Ministarstva finansija, po kome bi vraćali nepostojeći dug bi ugrozilo ovu grejnu sezonu”, kaže Despotović i dodaje da su verovali da će takvo rešenje biti poništeno.

Sada Toplana očekuje da Poreska uprava ovom javnom preduzeću vrati 17 miliona dinara na ime povraćaja PDV-a, koji je bio uskraćen dok poreski postupak traje, kako bi nabavili mazut sa sledeću grajnu sezonu.

S obzirom na to da je Dragan Despotović bio direktor u vreme kada je navodni prekršaj napravljen i kada je Toplana prisvajala novac koji joj navodno ne pripada, u javnosti je bio prozivan kao neko ko je „napravio veliku štetu javnom preduzeću i poslovao suprotno zakonu i da za to treba da odgovara”, pitala sam ga da li ima poruku za one koji su ga prozvali i optužili. „Očigledno da je neko hteo da izfabrikuje problem koji ne postoji. Ja nisam Toplanu vodio godinu dana, imam veliko iskustvo i znanje i svaki potez sam povlačio uz konsultacije poštujući sve propise i zakone i ništa nisam činio na svoju ruku. Uvek smo izmirivali sve svoje obaveze prema državi i nikada ni jedna poreska i finansijska kontrola, a bilo ih je u preduzeću, nije evidentirala nepravilnosti u radu, niti je Toplana ikada platila prekršaj”, kaže Dragan Despotović.

Dragan Despotović dodaje da bi sada, svi oni koji su senzacionalistički pisali o Tolani koja je nezakonito prisvojila milione, trebalo da napišu – Ipak je Toplana zakonito koristila odbitni PDV!

Aktuelno

Dobitnici Vukove nagrade (foto: )
Za 2023. godinu Pre 19 sati 40 minuta

Izuzetna Vukova nagrada dodeljena valjevskoj biblioteci

Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović" dobitnik je Izuzetne Vukove nagrade za 2023. godinu. Direktorki Matične biblioteke Violeti Milošević nagrada je uručena na tradicionalnoj svečanosti u...