Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
22.08.2015, 06:55

Rebalans budžeta utemeljen na dobrim rezultatima

č: | fb:

Nakon mesec i po dana Gradsko veće usvojilo je i drugi rebalans budžeta grada Valjeva za 2015. godinu, kojim su budžetska sredstva uvećana za 242,6 miliona dinara, tako da sada u gradskoj kasi ima preko tri milijarde dinara.

Načelnica Gradske uprave Jelica Stojanović obrazlažući drugi rebalans navodi da su sredstva budžeta grada uvećana za 204,5 miliona dinara, sredstva ostalih budžetskih korisnika za 12,3 miliona dinara, dok je za 25,6 miliona dinara povećan prihod namenskih transfernih sredstava i donacija. Stojanović naglašava da je masa sredstava za plate ostala nepromenjena u odnosu na prvobitno planiranu sumu za ovu godinu, s tim što je urađena preraspodela između budžetskih korisnika.

I drugim rebalansom budžeta grada Valjeva najviše novca oko 143 miliona dinara opredeljeno je Gradskoj direkciji, od toga skoro 91 milion dinara za otklanjanje posledica majskih poplava, dok su izdvajanja za javnu rasvetu uvećana za 25 miliona dinara. Oko 30 miliona dinara namenjeno je za društvene delatnosti, a za Gradske uprave opredeljeno je 21 milion dinara i još nekoliko miliona na drugim pozicijama, rečeno je na sednici Gradskog veća.

Stanko Terzić

Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić objašnjava razloge za, kako reče, razvojni, ambiciozni i ofanzivni budžet. “Možda ovo na prvi pogled izgleda preambiciozno i megalomanski. Međutim za ovo smo se opredelili na osnovu dobrih rezultata ostvarenih prošle godine, a posebno za sedam i po meseci ove godine. Prihodi od 1. januara do 20. avgusta u odnosu na isti period prošle godine su veći za 254 miliona dinara”, navodi gradonačelnik i dodaje da danas na računu Grada ima 306 miliona dinara.

Namera gradskog rukovodstva je da Valjevo ponovo, kao nekada, bude najveće gradilište u Srbiji, kaže gradonačelnik, podsećajući šta je sve do sada u ovoj godini izgrađeno u Valjevu i najavljujući nove radove.

Prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta Valjeva od 354,7 miliona dinara Skupština grada usvojila je 10. jula.

Gradsko veće o gradskoj kasi za prvih šest meseci

Gradsko veće usvojilo je izveštaj o izvršenju budžeta za prvih šest meseci ove godine. U periodu od 1. januara do 30. juna ostvareni su prihodi od oko milijardu dinara, što je 47,1 posto u odnosu na plan, dok su rashodi iznosili blizu 900 miliona dinara ili 39,4 posto u odnosu na plan. Gradonačelnik Stanko Terzić navodi podatak da je krajem juna ove godine na računu grada bilo 200 miliona dinara više nego u istom periodu prošle godine. “Mi ne čuvamo pare da nam budu na kamari. Redovno izmirujemo obaveze budžetskim korisnicima i izvođačima radova, a račun grada nikada nije bio u blokadi, što je dokaz da smo disciplinovani i odgovorni”, kaže gradonačelnik Terzić.

Zeleno svetlo za prošlogodišnji budžet

Gradsko veće usvojilo je završni račun prošlogodišnjeg budžeta, po kome su ostvareni prihodi, primanja i preneta nutrošena sredstva iznosila 2,24 milijarde dinara. Budžet je realizovan sa 99,7 posto, a istaknuto je da je ostvaren rekordni suficit od 111,6 miliona dinara. 

“To je rezultat koji treba uvažiti i ja bih želeo da se taj kontinuitet dobrog, domaćinskog i odgovornog vođenja računa o gradskom budžetu nastavi i u narednom periodu. Nema mnogo opština i gradova u Srbiji koje mogu da se pohvale kontinuitetom ovako uspešnog poslovanja kada je reč o gradskom budžetu“, zaključio je na sednici Gradskog veća gradonačelnik Stanko Terzić.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...