Brana Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Brana Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
27.08.2015, 06:54

Uskoro punjenje jezera na brani „Stubo-Rovni”

č: | fb:

Radovi na izgradnji brane i akumulacije „Stubo-Rovni” su u završnoj fazi i uskoro će početi punjenje jezera. Zbog toga je zabranjen pristup brani i prostoru oko akumulacije. U saopštenju JP „Kolubara” navodi se da je u toku priprema za spuštanje zatvarača na optočnom tunelu, kroz koji sada protiče reka Jablanica, tako da je sve  spremno za početak punjenja jezera.

Na svim putnim pravcima u neposrednoj blizini budućeg jezera biće postavljene table sa obaveštenjem i upozorenjem o zonama zaštite i zabrane kretanja. U cilju sopstvene sigurnosti građani treba da poštuju novi režim saobraćaja u zoni zaštite brane i akumulacije „Stubo-Rovni”, navodi se u saopštenju JP „Kolubara” uz molbu da svi zainteresovani ne ulaze u prostor gradilišta bez pratnje službenih lica ovog javnog preduzeća.

Prema ranijoj najavi direktora JP „Kolubara“ Miodraga Markovića punjenje akumulacije „Stubo-Rovni” počeće 1. septembra. "Planirano je da punjenje traje dve godine i to do niže kote radi ispitivanja probnog rada, a posle dve godine, počeće punjenje brane do kote koju odredi državna komisija", izjavio je Marković.

Pre devet dana održana je rasprava u Skupštini grada o opravdanosti i negativnim posledicama izgradnje brane i akumulacije i tada je usvojen zaključak da Skupština grada podržava Vladu Srbije u nastojanju da se privedu kraju radovi na hidrosistemu „Stubo-Rovni“ i na taj način obezbedi vodosnabdevanje i zaštita od velikih voda i poplava.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 16 sati 54 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 16 sati 55 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...