Prenos Justinovih moštiju (foto: Sreten Pantelić)
Prenos Justinovih moštiju (foto: Sreten Pantelić)
14.06.2014, 13:24

Patrijarh Irinej pozvao da se slede dela Justina i Nikolaja

č: | fb:

U manastiru Ćelije danas su u novu crkvu prenete mošti Ave Justina, a patrijarh srpski Irinej pozvao je više hiljada vernika iz zemlje i sveta da slede put Justinov i Nikolajev.

Patrijarh je na svetkovioni  takođe kazao kako je Justin prisutan ne samo u Ćelijama i Srbiji već širom Vaseljene jer ga poštuju i u drugim verama. “Justin je bio sveobuhvatan čovek, za neke teško razumljiv, za mnoge veliki srpski patriota”, rekao je episkop bački Irinej (Bulović).

 

Patrijarh Irinej sa episkopima

Patrijarh Irinej sa episkopima (Foto: Sreten Pantelić)

Pred više hiljada vernika iz Srbije, zemalja regiona, kao i Grčke, Rusije, Kipra i Gruzije, liturgiju je služio patrijarh Irinej uz sasluženje više od 20 vladika SPC, kao i pomesnih crkvi iz pomenutih zemalja, među kojima je bio i arhiepiskop Ruske zagranične crkve, arhimandrit Marko.

Justinove mošti, položene u kivot, privremeno su vraćene u staru manastirsku crkvu dok se ne oslika nova, trioltarna (trobrodna) crkva posvećena Svetom Savi, Mariji Egipćanki i Justinu filozofu, građena po testamentalnom Justinovom zaveštanju, najvećim delom finansirana prodajom njegovih sabranih dela “Žitije svetih”.

Vernici u Ćelijama

Vernici u Ćelijama (Foto: Sreten Pantelić)

Ava Justin (Blagoje Popović) rodjen je na Blagovesti, 7. aprila 1894. Godine, u Vranju, a upokojio se u Ćelijama 1979, takođe na Blagovesti. U manastir Ćelije došao je prinudno posle Drugog svetskog rata kao jedan od “opasnih građana” po novu vlast. Tu je bio preko 30 godina i napisao knjige, koje su prevođene na nekoliko desetina jezika.

Ava Justin je za svetitelja SPC proglašen 2010. godine.

Aktuelno

Fontana (foto: Đorđe Đoković)
Savet doktora 13.06.2024

Kako se prilagoditi temperaturnim promenama

Prvi, nagli temperaturni talas ovog juna doneo je zdravstvene tegobe mnogim sugrađanima, a pogotovo starijim osobama i hroničnim bolesnicima. Svaki čovek poznaje svoj organizam i treba da se...  · 2 komentara

Medalje za valjevske matematičare (foto: Podružnice matematičara Valjevo)
Na međunarodnom takmičenju 13.06.2024

Deset medalja za valjevske matematičare

Valjevski matematičari osvojili su deset medalja na ovogodišnjem finalnom međunarodnom matematičkom takmičenju "Kengur bez granica" za učenike osnovnih i srednjih škola. Rezultati koje su postigli...  · 1 komentar