Prenos Justinovih moštiju (foto: Sreten Pantelić)
Prenos Justinovih moštiju (foto: Sreten Pantelić)
14.06.2014, 13:24

Patrijarh Irinej pozvao da se slede dela Justina i Nikolaja

č: | fb:

U manastiru Ćelije danas su u novu crkvu prenete mošti Ave Justina, a patrijarh srpski Irinej pozvao je više hiljada vernika iz zemlje i sveta da slede put Justinov i Nikolajev.

Patrijarh je na svetkovioni  takođe kazao kako je Justin prisutan ne samo u Ćelijama i Srbiji već širom Vaseljene jer ga poštuju i u drugim verama. “Justin je bio sveobuhvatan čovek, za neke teško razumljiv, za mnoge veliki srpski patriota”, rekao je episkop bački Irinej (Bulović).

 

Patrijarh Irinej sa episkopima

Patrijarh Irinej sa episkopima (Foto: Sreten Pantelić)

Pred više hiljada vernika iz Srbije, zemalja regiona, kao i Grčke, Rusije, Kipra i Gruzije, liturgiju je služio patrijarh Irinej uz sasluženje više od 20 vladika SPC, kao i pomesnih crkvi iz pomenutih zemalja, među kojima je bio i arhiepiskop Ruske zagranične crkve, arhimandrit Marko.

Justinove mošti, položene u kivot, privremeno su vraćene u staru manastirsku crkvu dok se ne oslika nova, trioltarna (trobrodna) crkva posvećena Svetom Savi, Mariji Egipćanki i Justinu filozofu, građena po testamentalnom Justinovom zaveštanju, najvećim delom finansirana prodajom njegovih sabranih dela “Žitije svetih”.

Vernici u Ćelijama

Vernici u Ćelijama (Foto: Sreten Pantelić)

Ava Justin (Blagoje Popović) rodjen je na Blagovesti, 7. aprila 1894. Godine, u Vranju, a upokojio se u Ćelijama 1979, takođe na Blagovesti. U manastir Ćelije došao je prinudno posle Drugog svetskog rata kao jedan od “opasnih građana” po novu vlast. Tu je bio preko 30 godina i napisao knjige, koje su prevođene na nekoliko desetina jezika.

Ava Justin je za svetitelja SPC proglašen 2010. godine.

Aktuelno

Ubska gimnazija (foto: Dragana Nedeljković)
U septembru Pre 23 sati 33 minuta

Ubska Gimnazija otvara sportsko odeljenje

Ubska Gimnazija "Branislav Petronijević" će od školske 2024/25. godine, pored dva postojeća odeljenja opšteg tipa, imati i jedno novo, specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima...

Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
Od 22. do 26. maja Pre 20 sati 34 minuta

Sedmo međunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice"

Va­ljevska muzička škola realizovaće sedmo me­đunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice" u koncertnim salama Muzičke škole "Živorad Grbić" i Valjevske gimnazije od 22. do 26. maja.