Prenos Justinovih moštiju (foto: Sreten Pantelić)
Prenos Justinovih moštiju (foto: Sreten Pantelić)
14.06.2014, 13:24

Patrijarh Irinej pozvao da se slede dela Justina i Nikolaja

č: | fb:

U manastiru Ćelije danas su u novu crkvu prenete mošti Ave Justina, a patrijarh srpski Irinej pozvao je više hiljada vernika iz zemlje i sveta da slede put Justinov i Nikolajev.

Patrijarh je na svetkovioni  takođe kazao kako je Justin prisutan ne samo u Ćelijama i Srbiji već širom Vaseljene jer ga poštuju i u drugim verama. “Justin je bio sveobuhvatan čovek, za neke teško razumljiv, za mnoge veliki srpski patriota”, rekao je episkop bački Irinej (Bulović).

 

Patrijarh Irinej sa episkopima

Patrijarh Irinej sa episkopima (Foto: Sreten Pantelić)

Pred više hiljada vernika iz Srbije, zemalja regiona, kao i Grčke, Rusije, Kipra i Gruzije, liturgiju je služio patrijarh Irinej uz sasluženje više od 20 vladika SPC, kao i pomesnih crkvi iz pomenutih zemalja, među kojima je bio i arhiepiskop Ruske zagranične crkve, arhimandrit Marko.

Justinove mošti, položene u kivot, privremeno su vraćene u staru manastirsku crkvu dok se ne oslika nova, trioltarna (trobrodna) crkva posvećena Svetom Savi, Mariji Egipćanki i Justinu filozofu, građena po testamentalnom Justinovom zaveštanju, najvećim delom finansirana prodajom njegovih sabranih dela “Žitije svetih”.

Vernici u Ćelijama

Vernici u Ćelijama (Foto: Sreten Pantelić)

Ava Justin (Blagoje Popović) rodjen je na Blagovesti, 7. aprila 1894. Godine, u Vranju, a upokojio se u Ćelijama 1979, takođe na Blagovesti. U manastir Ćelije došao je prinudno posle Drugog svetskog rata kao jedan od “opasnih građana” po novu vlast. Tu je bio preko 30 godina i napisao knjige, koje su prevođene na nekoliko desetina jezika.

Ava Justin je za svetitelja SPC proglašen 2010. godine.

Aktuelno

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 21 sati 46 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara

Socijalistička partija Srbije (foto: Đorđe Đoković)
Skretanje pažnje dok se završavaju krupni državni poslovi Pre 20 sati 44 minuta

SPS: Otadžbina se brani slobodom!

Gradski odbor SPS najsnažnije stoji iza predsednika SPS-a Ivice Dačića u svim istupanjima kojima se čuva i štiti sloboda, nezavisnost i teritorijalna celovitost Srbije, navidi se u saopštenju za...  · 14 komentara

Privredna zona (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo se zadužuje za 155 miliona dinara Pre 23 sati 44 minuta

Investitori strani, a finansijeri domaći

Da bi nemačkim investitorima obezbedili infrastrukturu grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara. Pre dve godine tim investitorima je poklonjeno preko 24 hektara zemlje koju su...  · 10 komentara