Mihailo Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Mihailo Jokić (foto: Đorđe Đoković)
31.08.2015, 08:13

Mihailo Jokić nije predsednik Skupštine grada

č: | fb:

Presudom Vrhovnog kasacionog suda ukida se presuda Upravnog suda po kojoj je predsednik Skupštine grada Mihailo Jokić vraćen na funkciju predsednika Skupštine grada. To je danas saopšteno na početku sednice lokalnog parlamenta, nakon čega se Mihailo Jokić povukao. "Drugarice i drugovi dozvolite mi da vam se poslednji, ali ne i zadnji put obratim. Predsednik Skupštine postao sam drugi put odlukom Upravnog suda, na koju je uložena žalba tako da sam svo vreme drugog mandata bio u sudskom sporu sa vladajućom većinom. U presudi Vrhovnog kasacionog suda navedeno je da se ukida presuda Upravnog suda od 19.06. 2014. i predmet vraća Upravnom sudu na ponovno odlučivanje. Zbog toga, ja iz moralnih razloga, ne mogu predsedavati Skupštinom i ne mogu dalje vršiti funkciju predsednika Skupštine grada do nove odluke Upravnog suda ili nove odluke vladajuće većine", rekao je dr Mihailo Jokić. Uz konstataciju da je dobro i profesionsalno vodio Skupštinu grada tri godine uz zahvalnost svima sa kojima je, a bilo ih je puno, dobro sarađivao. "Bilo mi je zadovoljstvo što sam vodio sednice i žao mi je što to neću moći da činim i danas", poručio je Jokić. On je danas želeo i javno da saopšti da za vreme dok je bio predsednik za tri godine nije potrošio ni dinar za reprezentaciju, a poslednju godinu dana nije naplatio dnevnicu, ni reprezentaciju, niti nadoknadu, kako reče, koristio je samo svoju penziju.

Presuda Vrhovnog kasacionog suda je praktično nastavak ili kraj valjevskog skupštinskog zamešeteljstva koje je počelo u februaru prošle godine.

Podsećam, početkom prošle godine, kada je postalo jasno da je formirana nova vladajuća većina, bez naprednjaka, bila je pokrenuta inicijativa za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada, koju je, inače, tadašnji predsednik Mihailo Jokić zakazao za 13. mart. Međutim, grupa odbornika, pozivajući se na zakon, zakazala je zasedanje za 28. februar. Tada su dbornici nove vladajuće koalicije, na vanrednoj sednici Skupštine grada, smenili sve funkcionere, direktore i članove upravnih odbora javnih preduzeća i ustanova iz redova SNS. Smenjeni su i dr Mihailo Jokić, predsednik Skupštine grada i Vitomir Mitrović, zamenik gradonačelnika Valjeva.

Upravni sud je doneo presudu da se uvažava tužba i poništava rešenje o razrešenju predsednika Skupštine grada. Presuda je doneta 19. juna i dostavljena Skupštini grada kao i razrešenom predsedniku valjevskog parlamenta Mihailu Jokiću koji je uputio žalbu na Odluku Skupštine grada o njegovom razrešenju.

Reagujući na presudu Upravnog suda, gradska vlast je tada tvrdila da je zakon na njihovoj strani jer je Upravni sud Statut grada, koji je niži pravni akt, stavio iznad Zakona o lokalnoj samoupravi. Ipak, Skupština grada je bila dužna da postupi u skladu sa presudom Upravnog suda, tako da je Mihailo Jokić u julu prošle godine vraćen na mesto predsednika lokalnog parlamenta.

 

 

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 8 sati 56 minuta

Čak petoro stradalih u devet saobraćajnih nesreća

Za samo 12 sati dogodilo se dever saobraćajnih nezgoda u kojima je čak pet lica smrtno stradalo, a povrede je zadobilo 11. U dve saobraćajne nezgode sa smrtnim posledicama vozači sa probnom...

Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
Veče za pamćenje Pre 1 dan 5 sati

Putovanje u prošlost, na srpskom i stranim jezicima

I ovog maja, učenici i profesori Srednje škole "Hiljadu trista kaplara" pripremili su Veče jezika, manifestaciju koja je prvi put održana 2015. godine. Na republičkom takmičenju na engleskom jeziku...