Aleksandar Janković, Jovan Lukić i Slavica Cupać Pantelić (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Janković, Jovan Lukić i Slavica Cupać Pantelić (foto: Đorđe Đoković)
31.08.2015, 12:19

Prekinuta sednica Skupštine grada

č: | fb:

Sednica Skupštine grada, uprkos protivljenju nekih opozicionih odbornika, je prekinuta kako bi se izbegla nepotrebna rasprava i, eventualni, incidenti, a mnogo toga je ukazivalo na to da do njih može doći. Vladajuća koalicija je odlučila da sednicu, na kojoj je trebalo da bude razmatran drugi rebalans budžeta Valjeva, prekine jer nije bilo uslova za rad, a nastavak skupštinskog zasedanja biće zakazan kada se od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu pribavi odgovor na pitanja koja su danas nametnuta kao sporna, mada vladajuća većina tvrdi da spornih pitanja i nedumica nema. Najspornije pitranje je - ko po zakonu može i treba da predsedava sednicom nakon povlačenja Mihaila Jokića sa mesta predsednika Skupštine grada.

Ljubomir Bradić i Stanko Terzić

Ljubomir Bradić i Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Nakon što je predsednik Skupštine Mihailo Jokić pročitao presudu Vrhovnog kasacionog suda i nakon što je saopštio da, iz moralnih razloga, do okončanja sudskog postupka, neće predsedavati sednicom i svoje mesto ustupio zameniku Jovanu Lukiću, odbornici Pobede za Valjevo, DS i odbornica Slavica Cupać Pantelić su ustvrdili da mesto predsednika pripada Slavici Cupać Pantelić, koja je smenjena sa te funkcije presudom Upravnog suda, a potom i razrešena odlukom Skupštine grada. S obzirom na to da je odlukom Vrhovog kasacionog suda ukinuta  presuda Upravnog suda i predmet vraćen na ponovno odlučivanje Upravnom sudu, odbornici opozicije smatraju da to znači da je Cupać Pantelić ponovo predsednik, dok vladajuća koalicija tvrdi da je ona ranijom odlukom Skupštine razrešena, a do okončanja sudskog spora i konačne presude Upravnog suda, sednicom će predsedavati zamenik prdsednika Jovan Lukić.

Aleksandar Janković i Jovan Lukić

Aleksandar Janković i Jovan Lukić (Foto: Đorđe Đoković)

I pored toga što je sekretar Skupštine grada Aleksandar Janković izneo mišljenje, zasnovano na Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Grada, da do konačne presude Upravnog suda, zamenik predsednika ima zakonska ovlašćenja da predsedava sednicom, to pojedini odbornici opozicije nisu uvažili, insistirajući da Slavica Cupać Pantelić preuzme mesto predsedavajućeg, što je ona u jednom trenutku i učinila. Tada je zamenik predsednika Jovan Lukić proglasio jednočasovnu pauzu, kako bi se vladajuća koalicija dogovorila, šta im valja činiti. Da li nastaviti „mučenje” sednice, uz rizik incidenta, ili je prekinuti i zatražiti mišljenja od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu o novonastaloj situaciji nakon presude Vrhovnog kasacionog suda.

Slavica Cupać Pantelić izlazi za govornicu

Slavica Cupać Pantelić izlazi za govornicu (Foto: Đorđe Đoković)

Aleksandar Janković, Jovan Lukić i Slavica Cupać Pantelić

Aleksandar Janković, Jovan Lukić i Slavica Cupać Pantelić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pauza

Pauza (Foto: Đorđe Đoković)

Nakon pauze vladajuća koalicija, okupljena oko SPS, odlučila je da sednicu prekine, što su sa negodovanjem primili dva odbornika Pobede za Valjevo, DS i Slavica Cupać Pantelić koja je ponovo sela u fotelju predsednika Skupštine tvrdeći da je ona predsednik jer nikada nije dobila rešenje da je sa te funkcije razrešena! Iz sale su izašli odbornici SPS i partija vladajuće koalicije, kao i opozicione SNS, dok su u sali ostala dva odbornika Pobede za Valjevo, odbornici DS, Slavica Cupać Pantelić i dr Milan Marković, odbornik SNS.

Vladajuća koalicija za presudu saznala tek danas!

Sekretar Skupštine grada Aleksandar Janković kaže da je ovom presudom Vrhovnog kasacionog suda vladajuća koalicija bila zatečena jer su za presudu saznali na današnjoj sednici. Vrhovni kasacioni sud presudu je doneo 15. maja ove godine, ali se na stolu predsednika Skupštine grada Mihaila Jokića našla tek u petak kada je on pročitao presudu po kojoj on nije predsednik Skupštine grada. Janković naglašava da je vladajuća koalicija, iako zatečena, htela da nastavi sednicu kojom bi predsedavao zamenik predsednika Skupštine Jovan Lukić koji po Zakonu o lokalnoj samoupravi i po Statutu Grada Valjeva, menja predsednika Skupštine. „Najviše polemike je bilo oko toga, da li Lukiću treba ili ne posebno ovlašćenje predsednika Skupštine da predsedava umesto njega. Nije mu potrebno nikakvo posebno ovlašćenje, jer je njega ovlastio zakon”, poručuje sekretar.

Aleksandar Janković

Aleksandar Janković (Foto: Đorđe Đoković)

On dodaje da će sačekati odluku Upravnog suda, a do tada će funkciju predsednika obavljati zamenik predsednika Skupštine. „Mi ćemo se obratiti nadležnom Ministarstvu, zatražićemo mišljenje i to, ne zbog nas, nego više zbog javnosti i odbornika koji su izrazili sumnju legitimnosti današnje sednice kojom je predsedavao zamenik predsednika”, kaže Aleksandar Janković.

Sekretar Skupštine grada nije želeo da najavi naredne poteze. „Treba da razmislimo i da sagledamo sadržinu presude, koju smo ponavljam tek jutros videli, pa da odlučimo, u skladu sa zakonom, šta ćemo uraditi u narednom periodu”, rekao je novinarima sekretar Skupštine grada Aleksandar Janković. 

Odbornici

Odbornici (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 9 sati 28 minuta

Čak petoro stradalih u devet saobraćajnih nesreća

Za samo 12 sati dogodilo se dever saobraćajnih nezgoda u kojima je čak pet lica smrtno stradalo, a povrede je zadobilo 11. U dve saobraćajne nezgode sa smrtnim posledicama vozači sa probnom...

Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
Veče za pamćenje Pre 1 dan 5 sati

Putovanje u prošlost, na srpskom i stranim jezicima

I ovog maja, učenici i profesori Srednje škole "Hiljadu trista kaplara" pripremili su Veče jezika, manifestaciju koja je prvi put održana 2015. godine. Na republičkom takmičenju na engleskom jeziku...