Brana Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Brana Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
22.09.2015, 08:45

Sudbina jedne brane

č: | fb:

Da se jedna lepa ideja, kao što je izgradnja veštačke brane "Stubo-Rovni", može pretvoriti u svoju suprotnost, govore dešavanja u Valjevu oko ove građevine, koja se intenziviraju sa njenim završetkom i počekom punjenja koje je legitimno odobrila i Skupština ovog grada.

Elem, koji su pravi uzroci narastanja tenzija, koje potpiruju pojedine institucije i pojedinci, zapravo nikome nije jasno. Očito da je samo miran bio početak izgranje brane, pre nekoliko decenija vezan za vreme tzv. soc- realizama (jednopartijskog sistema) i dogovorne ekonomij, a faza zavrešetka je dobrano ušla u vreme tzv. trancizije, koju prate načelno ideje liberalnog kapitalizma i političkog višestranačja. Očito sve i da se htelo, upravo zbog promene političkih i ekonomskih okolnosti, završetak Brane nije mogao da ima miranu završnicu. Jer, reč je o kapitalnoj  investeciji u koju je mnogo uloženo, a sasvim je sigurno da će i onaj ko bude gazdovao sa Branom, imati najviše koristi od nje. Za sada su to Socijalisti, koji čine većinu u valjevskom Parlamentu i koji rukovode novoosnovanim JP „Kolubara", koje gazduje sa regionalnim sistemom za  vodosnabdevanje "Stubo-Rovni".

Početak izgradnje ove imponzantne kamene građevine, bio je miran, niko se tada nije bunio. Ni Crkva, koja je znala da će biti potopljen stari manastir Gračanica. Po najmanje su negodovali seljaci i njihovi naslednici koji su od Države naplatili lepe svote novca na ime ekspropisanog zemljišta, koje je potpalo pod nacrt buduće brane. Ruke se trljali i direktori brane u izgradnji, i njihova deca. Pri kraju izgradnje i pre početka akumulacije valjevski novobogataši su na „neviđeno“ počeli izgradnju vikendica na kotama koje nisu planirane za potopanje. Istovremeno sa završetkom brane pojavili su se „zabrinuti“ građani nagoveštavajući kataklizmične posledice završetka akumulacije, koje će osetiti i stanovnici Valjeva. 

Meni dešavanja oko brane "Stubo-Rovni" podsećaju na rasnu kravu muzaru, koju su seljaci držali i pazili sve dok je davala mleko. Onoga trenutka kada je prestala da daje melako (novac) oni su rešili da je ubiju (zatpraju). Naime, tek kada su se od brane svi naplatili i ovajdili od njene izgradnje, pojavili su se dušebrižnici da brane potapanje manastira. Tu su i pojedini marginalizovani političari koji preko Brane pokušavaju da se održe u političkom životu, pozivajući se na struku i vodo-eksperte.

Kako stvari stoje sa početkom punjenja buduće akumulacije Država je pokazala ozbiljne namere da započeti posao privede kraju i branu napuni vodom, do optimumama. Branitelji manastira Gračanice, polako gube bitku da se on ne potopi, što je bolja opcija nego da se poruši. Inicijativu preuzimiju političari koji problem sa religijskog aspekta prebacuju na ekspertski teren. Ulazeći u roditeljski odnos od posledica napunjene brane, pojedini političari kao da se nude za neku od rukovodećih mesta u noovoformiranom JP "Kolubara", koje će gazdovati vodom iz jezera (branom). 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 17 sati 3 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 6 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 12 sati 28 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...  · 1 komentar