Gradsko rukovodstvo (foto: Đorđe Đoković)
Gradsko rukovodstvo (foto: Đorđe Đoković)
15.09.2015, 12:59

15. septembar treba da slavimo, a ne da ga se stidimo!

č: | fb:

Dan pobede nad fašizmom, 15. septembar je najznačajniji zajednički praznik Valjeva i taj dan treba da slavimo, a ne da ga se stidimo. To je dan naše tradicije, nacionalnog identiteta i emocija, poruka je sa današnje skromne svečanosti obeležavanja Dana oslobođenja Valjeva u Drugom svetskom ratu. Od sledeće godine 15. septembar će, u organizaciji Grada Valjeva, ponovo biti svečano obeležavan kao centralni antifašistički dan u borbi građana Valjeva protiv okupatora, najavio je danas pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić. On je podsetio da je tu odluku usvojilo Grdsko veće i dodao da bi danas ovaj dan daleko svečanije bio obeležen da su je usvojili i odbornici na sednici Skupštini grada krajem avgusta, koja je prekinuta.

Milorad Ilić

Milorad Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

„15. septembar nema i ne treba da ima nikakav ideološki predznak, jer je to pre svega dan kada je grad oslobođen od nemačkih fašista. Ove godine ceo svet je obeležio 70 godina pobede nad fašizmom, pa zašto to ne bi činilo i Valjevo koje nema nikakav razlog da se ne ponosi svojim 15. septembrom, danom kada su nemački fašisti proterani iz našeg grada“, rekao je Milorad Ilić. On je podsetio da je Valjevo bilo baza iz koga se krenulo u oslobođenje Beograda, a potom i u konačno oslobođenje Srbije od nemačke okupacije.

Milić Petrović

Milić Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

„Ovja dan je dan za slavlje, topove, vatromet, igru i pesmu, jer su naša zemlja i naš grad dali ogroman doprinos za oslobođenje od fašizma, a za tu slobodu su pale mnoge žrtve, među njima i na hiljade Valjevaca, kojima i danas odajemo poštu“, rekao je predsednik okružnog SUBNOR-a Milić Petrović. Uz podsećanje na hrabre borce valjevskog kraja, koji su dali život za slobodu, Petrović je zamerio onima koji pokušavaju da ovaj važan datum naše slavne istorije izbrišu i zamene ga nekim drugim po njima važnijim i značajnijim. „Školama, ulicama, preduzećima i trgovima oduzeta su imena narodnih heroja iz Drugog svetskog rata i umsto njih davana su neka druga imena. To nije trebalo činiti, jer na taj način ponižavamo naše heroje, borce Drugog svetskog rata, koje danas skoro niko i ne pominje“, rekao je Milić Petrović i poručio da je „narod koji ne zna ko ga je oslobodio od fašizma, osuđen na propast!“

Spomen park na Petom puku

Spomen park na Petom puku (Foto: Đorđe Đoković)

U spomen parku na Petom puku vence su položili predstavnici SUBNOR-a i rukovodstvo Valjeva, gradonačelnik Stanko Terzić, zamenik gradonačelnika Žarko Kovač i  pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić, kao i predstavnici Prve proleterske divizije i 6. ličke divizije čiji su borci pre 71 godinu učestvovali u oslobođenju Valjeva od fašizma.

Predstavnici SUBNOR-a

Predstavnici SUBNOR-a (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

 

Aktuelno

 (foto: )
Na platou Centra za kulturu Pre 32 minuta

Noćni bazar u Valjevu

Turistička organizacija Valjevo, u saradnji sa "Novosadskim noćnim bazarom", po prvi put u našem gradu organizuje u subotu, 22. juna "Noćni bazar" na platou Centra za kulturu. Osim promotivnog i...