Kolubarske.rs (foto: Đorđe Đoković)
Kolubarske.rs (foto: Đorđe Đoković)
18.09.2015, 09:25

Demanti ili vređanje, pritisak i zastrašivanje novinara?

č: | fb:

Nakon vesti „Na čelu valjevskog Zavoda arhitekta iz Beograda“, koja je objavljena 16.septembra u našim internet novinama, da je Upravni odbor Zavoda za zaštitu spomenika kulture predložio arhitektu iz Beograda Kseniju Stevanović, koja je trenutno bez posla, za direktora Zavoda, dopisom redakcijama valjevskih medija i dopsinika, ali ne i Kolubarskim.rs ili uredniku, javio se Radomir Ilić, predsednik UO Zavoda za zaštitu spomenika kulture od nacionalnog značaja Valjevo. U tom dopisu on traži demanti naše vesti, pri tom, osim uvreda upućenih meni, ne navodi šta u tekstu nije tačno i šta treba da demantujem.

Predsednik Upravnog odbora Radomir Ilić u dopisu objašnjava i zbog čega drugi kandidat, koji je konkurisao za mesto direktora Radivoje Arsić, nije bio po „ukusu“ Upravnog odbora, ali ne objašnjava zbog čega je Ksenija Stevanović, predloženi kandidat, bila po „ukusu“. Jedino objašnjenje je, da je „Upravni odbor dr Kseniju Stevanović prilikom izbora prvi put video“ i da ih „apsolutno ništa drugo nije zanimalo osim njene stručnosti i kvaliteta“.  

Ovaj dopis Radomira Ilića, predsednika Upravnog odbora Zavoda za zaštitu spomenika kulture od nacionalnog značaja Valjevo, koji je poslao na adrese svih kolega u Valjevu, osim na moju (!?) doživljavam kao vređanje, pritisk, pa i kao pretnju.

Ovakav demanti, koji zapravo i nije demanti, a završava  se rečenicom: „Zahtevamo da u što kraćem roku ispitate sve naše navode, objavite ispravku teksta, jer ćemo u suprotnom biti primorani da zaštitu svog integriteta tražimo na drugoj strani“, je samo jedan od brojnih dopisa i demantija, pa i pretnj ili zastrašivanja, koji skoro svakodnevno stižu na adresu, na samo Kolubarskih.rs nego i još nekih ovdašnjih medija. Otuda i moje pitanje, da li novinari i mediji, koji nisu po "ukusu", na primer, onih koji predlažu kandidate i biraju direktore, treba da postoje? Ili jednostavno treba da se samoukinu, kako bi onima koji biraju i odlučuju olakšali posao!?

Kako bi čitaoci Kolubarskih.rs bili upoznati sa sadržajem, objavljujem dopis koji je poslao Radomir Ilić, predsednik Upravnog odbora Zavoda za zaštitu spomenika kulture od nacionalnog značaja Valjevo, kao i moj odgovor na taj dopis.

 

 Poštovani,

 šaljem Vam odgovor na tekst objavljen na sajtu  www.kolubarske.rs  od 16.09.2015 god. pod nazivom

NA ČELU VALJEVSKOG ZAVODA ARHITEKTA IZ BEOGRADA“  g-đe Darije Ranković. Molimo Vas da ga objavite radi objektivne informisanosti javnosti, a pozivajući se na novinarski profesionalizam.

Članak g-đe Darije Ranković pod nazivom „NA ČELU VALJEVSKOG ZAVODA ARHITEKTA IZ BEOGRADA“ od 16.09.2015. god., koji obiluje paušalnim ocenama, poluistinama i neproverenim informacijama, duboko je pogodio Upravni odbor Zavoda za zaštitu spomenika kulture od nacionalnog značaja Valjevo, jer smo se u proteklom periodu trudili da svoj posao obavljamo stručno i korektno, vođeni pre svega zakonom i savešću.

Poštovana g-đo  Darija:

  • Postulat u novinarstvu, bez pretenzija da Vas učimo Vašem poslu, jeste da „slušate“ obe strane i da na osnovu toga, kada se već bavite istraživačkim novinarstvom donesete i valjan zaključak.
  • U ovom slučaju ispoljili ste neprimerenu tendecioznost, koja Vam inače nije svojstvena, otvoreno ste se stavili na stranu jedne opcije, a pritom ne znate istinu.
  • Prilikom izbora kandidata za direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture od nacionalnog značaja Valjevo, rukovodili smo se isključivo stručnim kriterijumima jer smo svi ozbiljni i ostvareni ljudi.
  • Naš predlog je dr.Ksenija Stevanović, koju smo prilikom izbora prvi put videli, i nije nas apsolutno ništa drugo zanimalo osim njene stručnosti i kvaliteta, a sve u interesu institucije.
  • Drugi, po Vama kandidat koji nije po „ukusu“  Upravnog odbora, g-din Radivoje Arsić diplomirani arheolog, iznenadio je Upravni odbor svojom prijavom na konkurs i to:

svojom neinformi sanošću o radu samog Zavoda koja se jasno vidi u delu predloženog programa rada za period od 4 god., g-din Arsić je verovatno prepisao – Strategiju Narodnog muzeja Valjevo sa sajta ove ustanov,  koji  je svima dostupan, pritom se ne trudeći čak da izbriše reč Muzej... Da li je to lenjost... žurba ili neozbiljnost!?  Toliko o ozbiljnosti kandidata i „lošoj“ nameri Upravnog odbora.

 

Zahtevamo da u što kraćem roku ispitate sve naše navode, objavite ispravku teksta, jer ćemo u suprotnom biti primorani da zaštitu svog integriteta tražimo na drugoj strani.

                                                                                                                              Predsednik Upravnog odbora

                                                                                                                                              Radomir Ilić

 

Poštovani  predsedniče Upravnog odbora, g Iliću,

Za Vaše pismo - dopis, u kome tražite demanti, saznala sam od kolega, koji su mi ga prosledili. I pored toga što dopis niste poslali ni na jednu od mojih mail adresa ([email protected] i [email protected]) niti na adresu internet novna Kolubarske.rs, [email protected], ipak ću Vam, u skladu sa mojim „profesionalizmom“, odgovoriti.

Ako sam Vaše pismo dobro razumela, Vi od mene ne tražite demanti, nego tražite da u mojim internet novinama javno priznam da moj tekst nije u skladu sa „postulatima novinarstva“, da „obiluje paušalnim ocenama“, „poluistinama“, „neproverenim informacijama“, da je „neprimereno tendenciozan“, da sam se „otvoreno stavila na jednu stranu“, da „ne znam istinu“ i da „nisam upoznata sa programima kandidata", kao i to da sam propustila da u tekstu naglasim ključnu činjenicu, a to je da ste „dr Kseniju Stevanović prvi put videli prilikom izbora!“

Međutim nisam razumela koju drugu, od „obe strane“, je trebalo da „slušam“, s obzirom na to da je Upravni odbor jedini ovlašćen da predlaže kandidate!? Da li to znači da postoji neko drugi ko je predložio kandidata i odlučuje o tome ko će biti direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture od nacionalnog značaja Valjevo? Da li bi, možda, ta „druga strana“ i način predloga kandidata trebalo da bude predmet mog istraživačkog novinarstva?

Ukoliko želite da demantuje bilo šta iz teksta „NA ČELU VALJEVSKOG ZAVODA ARHITEKTA IZ BEOGRADA“, objavljenog na sajtu www.kolubarske.rs od 16.09.2015. god, morate se obratiti u pisanoj formi, na adresu internet novina Kolubarske.rs, naslovljeno na ime glavnog i odgovornog urednika. Sve kontakt adrese možete pronaći na impresumu Kolubarskih.rs.

S obzirom na to da Vi niste zakonski zastupnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture od nacionalnog značaja Valjevo, nego istupate u ime Upravnog odbora, molim Vas da uz demanti priložite i fotokupoju odluke Upravnog odbora o zahtevu za objavljivanje demantija. Ukoliko želite nešto da demantujete morate se pozvati na član Zakona o informisanju i morate tačno navesti šta u tekstu nije tačno, odnosno šta želite da demantujete. U tom slučaju ću razmotriti Vaš zahtev i ukoliko bude elemenata za demanti, postupiću u skladu sa Zakonom.

Inače, Vaše pismo, koje ste dostavili svim mojim kolegama osim meni, smatram neprofesionalnim i nekorektnim. I s obzirom na to da mi to pismo nije uredno dostavljeno, niti je napisano u skladu sa Zakonom o informisanju, neću ga objaviti kao Vaš demanti na tekst u internet novinama Kolubarske.rs.

S poštovanjem

Darija Ranković, glavni i odgovorni urednik

P.S. S obzirom na to da Vaše, kao i moje pismo, (upućena su na adrese više novinara i medija) imaju karakter otvorenog pisma, ja ću ih objaviti u interenet novinama Kolubarske.rs, zbog toga što Vaš istup doživljavam kao vređanje novinara i otvorenim pritiskom na novinara i novinarstvo. 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 48 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 8 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara