Skupština, mesto predsedavajućeg (foto: Đorđe Đoković)
Skupština, mesto predsedavajućeg (foto: Đorđe Đoković)
24.09.2015, 12:27

Zamenik predsednika biće dr Zoran Živković?

č: | fb:

Sednica Skupštine grada, koja je prekinuta 31. avgusta, biće nastavljena u ponedeljak i njom će, najverovatnije, predsedavati dr Zoran Živković, odbornik SPS. Naš izvor iz vladajuće koalicije navodi da će zamenik predsednika Skupštine grada Jovan Lukić na sednici u ponedeljak podneti ostavku iz zdravstvenih razloga, nakon čega bi tgrebalo da skupštinska većina izabere dr Živkovića za zamenika predsednika Gradskog parlamenta.

Zoran Živković

Zoran Živković (Foto: Đorđe Đoković)

Skoro mesec dana traje „prazan prostor” skupštinskog zasedanja, od kada je Mihailo Jokić, iz moralnih razloga, podneo ostavku na mesto predsednika do konačne odluke Upravnog suda o tome da li on može i dalje da obavlja funkciju predsednika.

U danu kada je sednica prekinuta najavljeno je da će biti nastavljena kada se od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu dobije odgovor na pitanja ko po zakonu može i treba da predsedava sednicom nakon povlačenja Mihaila Jokića sa mesta predsednika Skupštine grada. Slavica Cupać Pantelić i deo opozicije tvrde da mesto predsednika pripada Cupać Pantelić, dok vladajuća koalicija to osporava jer, kako kažu, sednicom može jedino da predsedava zamenik predsednika. Kako su već pisale Kolubarske.rs iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu su rekli da će odgovor biti neutralan i kao takav neće biti od presudnog značaja za rasplet situacije u valjevskom parlamentu. 

Imajući u vidu da odgovor iz Ministarstva još uvek nije stigao, niti je Upravni sud doneo konačnu presudu, vladajuća koalicija je, s obzirom na to da „ističe vreme”, odlučila da sednicu održi u ponedeljak. Naš izvor iz vladajuće koalicije kaže da je "mnogo vremena potrošeno, a pred Skupštinom su važne odluke, kao što je drugi rebalans budžeta Valjeva".

„U javnosti je stvorena pogrešna predstava oko usvajanja drugog rebalansa budžeta Grada, kao da odbornici treba da se izjasne o rebalansu kućnog budžeta Terzića ili Jeremića. Ovde je reč o kasi Grada, o poslovima koje radimo za građane, a ne za pojedince iz vlasti. Zbog toga što sednica kasni mesec dana mnogi poslovi su odloženi, a neki u ovoj godini, poput rekonstrukcije Karađorđeve, neće se ni raditi”, kaže naš izvor. On dodaje da, najverovatnije, neće biti realizovana ni odluka, koju je sredinom avgusta usvojilo Gradsko veće o izdavanju u zakup „Ski centra Divčibare”, o čemu je trebalo da se izjasne i odbornici krajem avgusta. „Ima zainteresovanih, ali će verovatno odustati, jer se u oktobru ne priprema ski staza”, kaže naš izvor.

On negira našu sumnju da postoji problem sa obezbeđivanjem većine za sednicu u ponedeljak, kao i da je krivica u vladajućoj koaliciji što je sednica prekinuta 31. avgusta, što „ističe vreme” i što „važne odluke za grad” još uvek nisu usvojene. „Kako zamišljate da se borimo protiv odbornika koji non-stop pokušavaju da blokiraju Skupštinu i tako rade protiv građana, a koriste skupštinsku govornicu da se predstave kako jedino oni brinu i kako su jedino oni pošteni, a svi drugi su lopovi i gledaju samo lične interese. Da li treba da ih kažnjavamo i izbacujemo iz sale, kako bi mogli da radimo? To sigurno ne, postoji i drugi način”, zaključuje naš sagovornik.

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 3 sati 23 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 9 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...