Prva osnovna škola (foto: Đorđe Đoković)
Prva osnovna škola (foto: Đorđe Đoković)
16.06.2014, 12:23

Testove čuva policija

č: | fb:

Maturanti osnovnih škola završni ispit počeli su danas polaganjem testa iz maternjeg jezika. U Kolubarskom okrugu je od ukupno 1435 osmaka na ispit iz srpskog izašlo 1422, tako da će 13 maturanata završni ispit polagati u avgustu. Od tog broja u Valjevu je ukupno 690 osmaka, a današnji test je polagalo njih 683. Oni će sutra polagati test iz matematike, a u sredu kombinovani test sa pitanjima iz bilogije, fizike, hemije, istorije i geografije.  

- Svi testovi ove godine nose internu službenu oznaku, a to znači da je povišen stepen odgovornosti onih koji imaju dodira sa testovima i učestvuju u procesu završnog ispita. Juče su testove iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja preuzeli načelnici 18 školskih uprava u Srbiji. Konkretno, mi smo u pratnji policije dovezli testove u zgradu Kolubarskog okruga gde se nalazi sedište Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug. Testove su u toku noći čuvali i sve ove dane će čuvati pripadnici policije. Od 6.30 časova smo počeli distribuiranje testova po osnovnim školama, jutros su direktori osnovnih škola preuzeli testove iz srpskog jezika, a i naredna dva dana će testovi biti podeljeni po istom rasporedu. Onog trenutka kada direktori škola preuzmu testove iz sedišta školskih uprava počinje njihova odgovornost za regularno sprovođenje završnog ispita – rekla je novinarima Zorica Jocić, načelnica Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug, uz napomenu da je policija jutros obavila i bezbednosne provere svih škola u kojima se ispit polaže.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

Zorica Jocić je dodala da u Kolubarskom okrugu postoje učenici koji test polažu po individualnom obrazovnom planu. Troje učenika sa lakšim smetnjama u razvoju polaže isti test, ali sa drugačijim uslovima zavisno od njihovih potreba, a petoro dece sa težim smetnjama u razvoju polaže poseban test prilagođen njihovim mogućnostima.

- Danas kada stigne ključ testa u školske uprave biće prosleđen elektronskim putem svim osnovnim školama, a tako će biti i naredna dva dana. Slede pregledi testova, ali rezultati neće biti objavljeni do termina predviđenog kalendarom. Obaveza škola je da obezbede prostoriju u kojoj će biti istaknuti rezultati i koje će moći da vide učenici i njihovi roditelji – kazala je Jocić.

Ove godine je za završni ispit pripremljena samo po jedna kombinacija testova. Ispiti počinju u 10 sati i traju 120 minuta. Matematika i srpski (maternji) nose po 16 bodova a kombinovani test osam bodova. Preliminarni rezultati biće objavljeni 20. juna, a 21. će učenici moći da podnose žalbe u školama i traže potvrde o broju ostvarenih bodova, dok će žalbe Okružnoj komisiji u Školskoj upravi moći da podnose 23. juna. Konačni rezultati će biti objavljeni 26. juna do 20 časova. Predaja popunjenih lista želja trajaće 27. i 28. juna. Upis u prvom krugu je 7. i 8. jula, a u drugom krugu 10. jula.

Osim maksimalnih 40 poena na završnom testu, za upis u srednju školu boduje se i uspeh od 6. do 8. razreda koji nosi maksimalnih 60 poena. Uz to nosioci posebnih diploma sa takmičenja mogu dobiti i dodatne poene. Načelnica Školske uprave Zorica Jocić je rekla da u srednjim školama u Valjevu ima ukupno 968 slobodnih mesta, a novina je da je Ekonomskoj školi odobreno otvaranje još jednog odeljenja ekonomskih tehničara u Osečini. Za sve male maturante biće dovoljno mesta za upis u srednju školu, a od bodova na završnom ispitu jedino zavisi da li će uspeti da se upišu na prvo željeno mesto na svojoj listi.

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 29 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 23 sati 58 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...