Ski staza Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
Ski staza Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
01.10.2015, 07:24

Sumnjivi uslovi za izdavanje ski staze za jedan dinar

č: | fb:

Uslovi pod kojima se izdaje u zakup "Ski centar Divčibare" na 15 godina po početnoj ceni od jednog dinara, uz ulaganje od 262.000 evra, su krajnje sumnjivi, smatra odbornik u Skupštini grada Milorad Minić, koji je bio član gradske komisije koja je razmatrala predlog odluke po kojoj se izdaje u zakup ski staza na Divčibarama. Gradska vlast je odlučila da divčibarsko skijalište ponudi u zakup, jer je to jedini način da ski staza radi, koja je za protekle četiri godine, od kada je u vlasništvu Grada, napravila gubitak od preko 4,5 miliona dinara. Angažovan je sudski veštak koji je procenio koju opremu treba nabaviti da bi se ski staza kompletirala i na osnovu te procene došlo se do toga da je vrednost ulaganja jednaka zakupu staze na period od 15 godina, što znači da se staza daje za opremu koju će zakupac nabaviti.

Odbornici

Odbornici (Foto: Đorđe Đoković)

Milorad Minić, nekadašnji direktor UFK “Valis”, koja gazduje ski stazom, za čijeg mandata je staza pozitivno poslovala nekoliko sezona, istakao je na sednici Skupštine grada da ovakvu “neozbiljnu” odluku o izdavanju u zakup ski staze pod ovakvim uslovima ne može da podrži, jer mnogo toga navodi na zaključak da je sve unapred dogovoreno sa potencijalnim zakupcem. On objašnjava da je sudski veštak, koji je angažovan da proceni vrednost ski lifta i opreme koja se daje u zakup, bio na stazi na Divčibarama i video da ne postoji rezervoar za vodu, što je jedan od preduslova da bi bilo veštačkog osnežavanja. "Međutim, sudski veštak u elaboratu navodi da će se voda za osnežavanje koristiti iz rezervoara, koga zapravo nema, jer da postoji to bi bio ogroman objekat u koji bi trebalo da stane preko 2000 kubika vode. Kao drugo rešenje navodi se mogućnost korišćenja vode iz reke Crna Kamenica, što je takođe nemoguće, jer reka nema dovoljno vode, a mnogo veći problem je to što je puna fekalija”, kaže Minić i dodaje da se tim podacima dovode u zabludu potencijalni zakupci. 

Bivši direktor “Valisa”, koji se za vreme svog mandata bavio mogućnostima i projektima za veštačko osnežavanje na Divčibarama i predlagao gradskoj vlasti nabavku “topova” ili “žirafa”, kaže da je problematična i procenjena vrednost investicije, koja je navedena u odluci, jer bi zakupac trebalo da u dodatno opremanje ski staze uloži 262.000 evra i to sa polovnom opremom, dok je realna vrednost tih ulaganja, i to sa potpuno novom opremom, 250.000 evra.

“Najsavremeniji ski-data uređaj za automatski prolazak skijaša košta 30.000 evra, dok je u odluci o zakupu za jedan dinar navedeno da bi zakupac u polovni uređaj trebalo da investira 45.000 evra”, kaže Minić. I konačno, smatra Milorad Minić, nejasan je i vremenski period izdavanja u zakup ski staze, uz pitanje “otkud period od 15 godina”, jer o vremenu korišćenja ski staze treba da se izjasni onaj ko konkuriše. Nejasno je i to kako će grad izabrati zakupca ako se javi više njih sa ponudom da ski stazu zakupe za jedan dinar pod ponuđenim uslovima.

Odbornik Milorad Minić je na sednici Skupštine grada na kojoj su se odbornici izjašnjavali o predlogu odluke o davanju u zakup ski staze na Divčibarama naglasio da nije protiv tog predloga, ali jeste da se to učini pod uslovima koji su navedeni u odluci.

U skupštinskoj sali, kada se o ovoj temi raspravljalo, nisu bili gradonačelnik Stanko Terzić, kao ni njegov pomoćnik Milorad Ilić, koje je Milorad Minić odbornik SPS obavestio o svojim sumnjama.

Odbornici su, bez obzira na sve podatke koje je saopštio Minić i koji ukazuju na sumnjive i štetne uslove, ipak glasali za odluku da se ski staza na Divčibarama izda za jedan dinar, na period od 15 godina uz ulaganja od 262.000 evra. 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 21 sati 2 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara