Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
16.06.2014, 14:29

Hitna sanacija bez tendera

č: | fb:

Pred odbornicima Skupštine Srbije naćiće se predlog zakona o sanaciji posledica katastrofalnih poplava. Reč je o zakonu u formi lex specialis kojim se lokalne samouprave oslobađaju obaveze raspisivanja tendera za izvođače radova na sanaciji šteta od poplava i klizišta, čime se skraćuje postupak za donošenje odluke o izvođaču radova.

Ovo je na današnjem sastanku predstavnicima 40 gradova i opština, koje su ugrožene poplavom i klizištima, saopštio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Zamenik gradonačelnika  Žarko Kovač, koji je danas bio na sastanku, kaže za Kolubarske.rs da ova odluka Vlade Srbije predstavlja sistemsko rešenje sanacije šteta nastalih od poplava i klizišta i da je važna za lokalne samouprave koje do sada nisu otpočinjale radove upravo čekajući stav i odluku Republičke vlade.

Druga odluka koju je danas saopštio premijer jeste da opštine i gradovi, koje imaju sopstvena sredstva ili novac mogu obezbediti rebalansom budžeta, mogu otpočeti sanaciju a novac će im refundirati država u narednom periodu.

- Ova odluka nam je značajna jer sada možemo brzo popraviti  lokalne puteve, prelaze i mostove, kako bi omogućili proizvođačima voća transport do hladnjača i otkupnih mesta. Naravno nećemo moći sve lokalne puteve da saniramo, ali popravićemo ono što je najhitnije i što ne može da čeka, pre svega zbog sezone otkupa voća. Prioritet je sanacija 23 lokacije na lokalnim putevima i desetak prelaza preko reka a za te radove potrebno je oko 120 miliona dinara. Pedeset miliona dinara ima na računu Gradske direkcije, dok ćemo 70 miliona dinara obezbediti kroz rebalans budžeta  -  kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 8 sati 22 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 19 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 15 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara