Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
16.06.2014, 14:29

Hitna sanacija bez tendera

č: | fb:

Pred odbornicima Skupštine Srbije naćiće se predlog zakona o sanaciji posledica katastrofalnih poplava. Reč je o zakonu u formi lex specialis kojim se lokalne samouprave oslobađaju obaveze raspisivanja tendera za izvođače radova na sanaciji šteta od poplava i klizišta, čime se skraćuje postupak za donošenje odluke o izvođaču radova.

Ovo je na današnjem sastanku predstavnicima 40 gradova i opština, koje su ugrožene poplavom i klizištima, saopštio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Zamenik gradonačelnika  Žarko Kovač, koji je danas bio na sastanku, kaže za Kolubarske.rs da ova odluka Vlade Srbije predstavlja sistemsko rešenje sanacije šteta nastalih od poplava i klizišta i da je važna za lokalne samouprave koje do sada nisu otpočinjale radove upravo čekajući stav i odluku Republičke vlade.

Druga odluka koju je danas saopštio premijer jeste da opštine i gradovi, koje imaju sopstvena sredstva ili novac mogu obezbediti rebalansom budžeta, mogu otpočeti sanaciju a novac će im refundirati država u narednom periodu.

- Ova odluka nam je značajna jer sada možemo brzo popraviti  lokalne puteve, prelaze i mostove, kako bi omogućili proizvođačima voća transport do hladnjača i otkupnih mesta. Naravno nećemo moći sve lokalne puteve da saniramo, ali popravićemo ono što je najhitnije i što ne može da čeka, pre svega zbog sezone otkupa voća. Prioritet je sanacija 23 lokacije na lokalnim putevima i desetak prelaza preko reka a za te radove potrebno je oko 120 miliona dinara. Pedeset miliona dinara ima na računu Gradske direkcije, dok ćemo 70 miliona dinara obezbediti kroz rebalans budžeta  -  kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Aktuelno

Parking Gradske uprave (foto: Kolubarske.rs)
Raspisan tender Pre 4 sati 50 minuta

Grad kupuje 38.000 litara goriva

Gradska uprava kupuje 38.000 litara goriva, vrednost tendera je 7,1 milion dinara. Prošle godine kupljena je identična količina, a rekordna je bila 2018, potrošeno je 74.000 litara, dok je pre osam...

Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Na platou Centra za kulturu Pre 6 sati 58 minuta

Ulična akcija "Tvojih 15 minuta"

U susret lokalnim izborima 2. juna Nacionalna koalicija za decentralizaciju je pokrenula kampanju za motivisanje glasača da izađu na izbore. U petak 24. maja od 11 do 14 časova na platou Centra za...

Hala sportova Mionica (foto: Kolubarske.rs)
Od 24. do 26. maja Pre 6 sati 58 minuta

Mionica domaćin državnog prvenstva u ženskom rukometu

Mionici je pripala čast da bude domaćin Državnog prvenstva u rukometu u kategoriji Ž-12. Opština Mionica ugostiće od 24. do 26. maja preko 200 rukometašica iz 12 najboljih srpskih klubova.