Klizište (foto: Đorđe Đoković)
Klizište (foto: Đorđe Đoković)
13.10.2015, 07:49

Država tek popisuje klizišta, para za njihovu sanaciju nema!

č: | fb:

Na teritoriji Valjeva ima preko 200 klizišta, na preko 60 se nalazi deset i više kuća, čak su na nekima ugrožena i cela naselja, a sanirano je tek dvadesetak. I dok gradsko rukovodstvo ima rešenje i obezbeđuje novac, uz pomoć države i donatora, za rekonstrukciju mostova, rečnih korita, putne infrastrukture, oštećenih u poplavama, za sanaciju klizišta odgovora još uvek nema i pored obećanja, pojedinih ministara, pre svih Velimira Ilića.  

Sredinom aprila ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije u Vladi Srbije Velimir Ilić, je posetio Valjevo i obišao dva najveća klizišta u gradu, zbog kojih su ugrožena cela naselja. On je tada pohvalio gradsko rukovodstvo i Direkciju, jer imaju spremne sve projekte. Ministar Ilić je rekao da je "danas u Valjevu, kako bi se uverio da je sve spremno, da napravi izveštaj za Vladu i da može da se krene u posao”. U posao se do danas nije krenulo, bar što se tiče Države.

Klizišta na teritoriji Valjeva su velika, preskupa i većina postoji od ranije, a majske poplave su ih samo aktivirale. Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić kaže da u gradu postoje klizišta čija bi sanacija koštala i preko 20 miliona dinara, poput onog u Ulici Ive Andrića. „Procena je da je za tridesetak klizišta potrebno preko 300 miliona dinara. I pored toga što smo uradili projekte za 41 sanaciju, posao nismo otpočeli jer za te radove u gradskoj kasi novca nema“, navodi Jeremić. Iz gradske kase saniraju se manja klizišta, koja koštaju do pola miliona dinara, ali novca nema za ona koja su preko 20 miliona dinara. Prema proceni gradskog rukovodstva za sanaciju klizišta na teritoriji grada je potrebno oko 4,5 milijarde dinara.

Sudeći po izjavi direktora vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marka Blagojevića novca nema ni u državnoj kasi za sanaciju klizišta. Blagojević je, prilikom nedavne posete Valjevu, odgovarajući na pitanje novinara da li će Država pomoći sanaciju klizišta u valjevskom kraju, umesto konkretnog odgovora, najavio da će uskoro biti poznata i popisana sva klizišta u Srbiji, a procena je da je preko 30 posto teritorije Srbije pod klizištima, a za njihovu sanaciju je potrebno oko 11 milijardi evra, a „svima je jasno da u ovom trenutku te pare ne postoje“.

Marko Blagojević

Marko Blagojević (Foto: Đorđe Đoković)

„U toku je izrada katastra klizišta, koji finansira Vlade Japana, kroz Program Ujedinjenih nacija za razvoj. Taj spisak će nam pomoći da napravimo listu prioriteta na osnovu koje ćemo odlučivati šta ćemo tačno raditi i u kom vremenskom okviru. Mere koje ćemo preduzeti zavise od prioriteta i karaktera klizišta. Neka klizišta uopšte nećemo sanirati, nego ćemo raseljavati ljude čije se kuće nalaze na tim terenima“, kaže Blagojević.

On naglašava da do pre nekoliko meseci nismo imali ni telo koje je odgovorno za klizišta, a kamoli ozbiljan sistemski organizovan pristup rešavanja problema koji nam prete zbog velikog broja klizišta u Srbiji. „Uskoro ćemo imati katastar klizišta, tako da ćemo znati kojim klizištima i na koji način ćemo se prvo baviti, a onda ćemo se truditi da obezbedimo novac za njihovo rešavanje“, rekao je nedavno u Valjevu Marko Blagojević. Ni nakon te izjave nismo ni blizu odgovoru na pitanje – kada, kako i gde će Valjevo pronaći novac za sanaciju bar polovine od 200 klizišta, koliko ih je trenutno registrovano na teritoriji grada.

Podsećam, još u junu direktor vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević je rekao da je Država propisala metodologiju za obradu klizišta, tako da je formiran katastar klizišta po kome će se realizovati program sanacije klizišta.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 9 sati 53 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 7 sati 2 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 9 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara