Podela đubriva i kerča (foto: www.valjevo.rs)
Podela đubriva i kerča (foto: www.valjevo.rs)
23.10.2015, 09:36

Za unapređenje kvaliteta zemljišta

č: | fb:

U projekat, čiji je cilj unapređenje kvaliteta zemljišta za razvoj stočarstva, uključeno je pet poljoprivrednih proizvođača iz brdsko-planinskih područja valjevskog kraja, kojima je juče podeljeno đubrivo i kreč.

„Ispitivanje mogućnosti efikasnijeg korišćenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta pod prirodnim i sejanim travnjacima u brdsko-planinskim rejonima Srbije u funkciji održivog razvoja stočarstva“, je projekat koji finansira Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Uprava za zemljište, dok je Grad Valjevo partner. 

Valjevo je jedna od 12 lokalnih samouprava koje su uključene u ovaj projekat, koji realizuje Institut za krmno bilje iz Kruševca. Direktor Instituta za krmno bilje iz Kruševca dr Zoran Lugić ističe da je cilj ovog projekta zaštita i unapređenje kvaliteta zemljišta, ali i stočarstva. „Obišli smo sva domaćinstva valjevskog kraja, uzeli smo relevantne podatke o njima, kao i uzorke zemljišta i stočne hrane, i na osnovu analiza koje smo uradili opredelili smo repromaterijal iz sredstava projekta koji su namenjeni smanjenju kiselosti zemljišta. Konstatovali smo da je jedan od problema kod kiselih zemljišta nemogućnost gajenja krmnih vrsta pre svega lucerke, zbog čega nedostaju proteini u ishrani domaćih životinja, bez kojih je stočarska proizvodnja nezamisliva“, rekao je Lugić.

Zoran Lugić

Zoran Lugić (Foto: www.valjevo.rs)

On je istakao i to da poljoprivredni proizvođači moraju da se edukuju kako bi bolje koristili raspoložive resurse, pre svega zemljište kao osnovni resurs. Cilj je da poljoprivrednici primenjuju savremne tehnologije i agrotehničke mere, da promene strukturu setve i da racionalno koriste mineralna đubriva. Lugić je ocenio i to da Valjevo ima dobre i vredne poljoprivrednike, ali da se suočava sa problemom kiselosti zemljišta, zato i jeste cilj ovog projekta da se taj problem reši.

Nikola Radojičić

Nikola Radojičić (Foto: www.valjevo.rs)

Član Gradskog veća Nikola Radojičić objašnjava da je Valjevo uključeno u ovaj projekat jer preko 65 posto teritorije grada Valjeva zauzima ruralno zemljište. “Cilj projekta je poboljšanje i zaštita zemljišta, dobijanje što kvalitetnije i veće količine kabaste stočne hrane, čime bi bila omogućena proizvodnja kvalitetnijeg mesa i mleka. Ovaj projekat se realizuje na poljoprivrednom gazdinstvu, gde se praktično poljoprivrednicima pokazuje kako da poboljšaju kvalitet zemljišta i kako da proizvedu kvalitetnu stočnu hranu“, rekao je Radojičić i dodao da grad Valjevo kroz ovaj projekat želi da pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

Aktuelno