Osnovni sud u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Osnovni sud u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
23.10.2015, 13:25

Visoki savet sudstva doneo odluku o smeni predsednice suda

č: | fb:

Visoki savet sudstva doneo je odluku o smeni predsednice Osnovnog suda u Valjevu Ljiljane Karać, koju treba da potvrdi Skupština Srbije. Odluka je doneta  21. oktobra, još uvek nije dostavljena niti je saopšptena smenjenoj predsednici, tako da Karać za Kolubarske.rs nije mogla da potvrdi ovu informaciju. Prema našim nazvaničnim saznanjima za vršioca dužnosti funkcije predsednika Osnovnog suda do izbora novog biće postavljena sudija Branka Marković ili sudija Predrag Jevtić, koji je na čelu valjevskog suda bio do izbora Ljiljane Karać, od 2005. do 2009. godine.

Smenu predsednice Osnovnog suda u Valjevu zatražio je početkom juna ministar pravde Nikola Selaković, navodeći kao razlog to što je Ljiljana Karać predmete za namirivanje komunalnih dugova građana ustupala privatnim izvršiteljima, umesto da ih rešava Osnovni sud. Selaković je naveo da izvršitelji nisu nadležni za predmete, koji su za izvršenje podneti pre 1. juna 2012. godine. Predsednica valjevskog suda Ljiljana Karać je u svojoj odbrani navela da su sudije, a ne ona kao predsednica suda, te predmete dodeljivali privatnim izvršiteljima.

„Da sam kao predsednik Osnovnog suda predmete ustupala direktno izvršiteljima, mešala bih se u rad sudija i time narušila načelo njihove nezavisnosti, a to nisam nikada radila i nikad neću raditi. Na sednici Građanskog odeljenja Osnovnog suda u Valjevu, pre godinu dana, zauzet je stav da će se ova pravosudna ustanova u svim predmetima izvršenja po osnovu komunalnih i drugih usluga oglasiti nenadležnom i ustupiti ih izvršiteljima“, napisala je Ljiljana Karać. Prema njenim navodima takav stav je od početka bio poznat Višem i Apelacionom sudu,  Vrhovnom kasacionom sudu i Ministarstvu pravde, kao i “da niko od njih nije tada ukazao da je to nezakonito ili nepravilno”.

 

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje 29.04.2024

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 12 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 29.04.2024

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 5 komentara