Sanacija klizišta na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
Sanacija klizišta na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
26.10.2015, 07:54

Uskoro sanirano klizište na Pećini

č: | fb:

Prva faza radova na sanaciji klizišta u Parku Pećina, čija je vrednost oko pet miliona dinara, biće završena do kraja nedelje. Radovi, koji su počeli pre mesec dana, podrazumevaju vraćanje terena u prvobitno stanje i izgradnju zida uz pešačku stazu, dok će rekonstrukcija pešačkih staza i izgradnja trim staze sačekati sledeću godinu, kada će se, prema najavama iz Gradske direkcije, raditi kompletna rekonstrukcija Parka Pećina.

Miodrag Vujić

Miodrag Vujić (Foto: Đorđe Đoković)

Miodrag Vujić, geolog Gradske direkcije objašnjava da je klizište na Pećini, po površini koju je zahvatilo, jedno od ozbiljnih i većih klizišta koje je trebalo sanirati još prošle godine. „Međutim od toga se odustalo, jer nismo imali moralno pravo da intervenišemo u parku, a pri tom postoje brojna klizišta u gradu gde su ugrožene kuće, poput Njegoševe, Zlatiborske, Marka Kraljevića i još nekih ulica gde je direktno ugroženo na desetine domaćinstava“, kaže Vujić.

Sanirano klizište u Zlatiborskoj

Sanirano klizište u Zlatiborskoj (Foto: Đorđe Đoković)

Vujić najavljuje da će danas početi radovi i na drugoj fazi sanacije klizišta na Poparama. „Ove godine urađena je prva faza sanacije klizišta između ulica Marka Kraljevića i Zlatiborske, koja je koštala 4,4 miliona dinara, gde su bile ugrožene četiri kuće, a na jednu je čak pao potporni zid. Prvom fazom su obezbeđene dve kuće, dok će drugom fazom, a radovi počinju danas, biti obezbeđene još dve kuće, čime će biti završeni radovi u tom delu grada“, kaže Vujić. Dodaje da je ranije urađeno klizište između Zlatiborske i Njegoševe ulice, a radovi su koštali 5,8 milion adinara.

Sanirano klizište u Njegoševoj

Sanirano klizište u Njegoševoj (Foto: Đorđe Đoković)

Pored radova na sanaciji klizišta u urbanim delovima, sanirano je i 20 manjih klizišta koja su oštetila putnu infrastruktu, što je koštalo oko 4,8 milina dinara. „Uskoro će početi sanacija desetak klizišta na pet putnih pravaca i izgradnja potpornog zida u Prešernovoj ulici“, najavljuje Vujić.

Tačan broj klizišta u Valjevu niko ne zna. Komisija za elementarne nepogode raspolaže podacima o prijavljenim klizištima, bilo da su na gradskom ili ruralnom terenu. Međutim, ima i onih koja nisu prijavljena, pa samim tim ni evidentirana, tako da je procena da na teritoriji grada Valjeva ima preko 1.000  aktivnih klizišta. Samo prošle godine, nakon majskih poplava, prijavljeno je oko 600 klizišta, različite površine.

„Gradska direkcija ima spremnu projektnu dokumentaciju za sanaciji 42 klizišta, među kojima su i ranije aktivirana, poput onih iz 2006. godine, za koja nisu urađeni projekti i nisu sanirana. Na nekim od 42 klizišta, za čiju kompletnu sanaciju treba oko 200 milina dinara, završena je prva faza radova, što znači da su otklonjeni uzroci klizišta, urađena je drenaža i druge mere, ali nije i druga faza, tačnije zaštita stambenih objekata“, kaže Miodrag Vujić i naglašava da je samo u ovoj godini urađeno 20 projekata sanacije klizišta. Prema njegovim rečima do kraja godine neće se raditi više nijedno klizište koje ugrožava stambene objekte, jer za te radove novca nema, a pri tom sanacija se radi na proleće i leto. On dodaje da nam sada predstoji borba za obezbeđenje novca kako bi sledeće godine bio saniran što veći broj klizišta koja ugrožavaju stambene objekte.

Klizište na Pećini

Klizište na Pećini (Foto: Đorđe Đoković)

Gradska vlast najavljuje da će u budžetu za sledeću godinu biti znatno više novca za sanaciju klizišta. Miodrag Vujić podseća da je pre 15 godina godišnji budžet za sanaciju klizišta iznosio samo milion dinara, potom je, ne računajući 2006. godinu, sve do ove godine iz gradske kase za klizišta izdvajano oko pet miliona dinara, dok je ove godine već potrošeno preko 40 miliona dinara.

„Međutim i sa tim novcem samo lečimo posledice, a ne radimo ništa konkretno“, kaže Vujić i navodi primer Đerdapske ulice, odgovarajući na naše pitanje šta treba konkretno da se uradi kada su u pitanju klizišta u Valjevu. „Projekat za klizište u Đerdapskoj ulici, koji je urađen pre osam godina, ne podrazumeva samo sanaciju, nego je i investicioni, što znači komunalno opremanje, izgradnju atmosferske kanalizacije, čime bi se povećala stabilnost padine, i asfaltiranje ulica i trotoara. Vrednost tih radova, prema projektu, je oko 40 miliona dinara i trajno bi bio rešen problem klizišta u tom delu grada, koje je aktivirano pre nekoliko godina“, kaže geolog Gradske direkcije Miodrag Vujić.

 

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 30.11.2023

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...