Istorijski arhiv Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Istorijski arhiv Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
30.10.2015, 08:02

„Stradanje i humanizam"

č: | fb:

Centralni događaj završne manifestacije obeležavanja stogodišnjice Valjevske bolnice je otvaranje stalne izložbene postavke u Istorijskom arhivu „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914-1915”, čiji je autor istoričar Velibor Vidić. Ovom događaju prisustvovaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je pokrovitelj programa obeležavanja stogodišnjice Valjevske bolnice. 

U zgradi nekadašnjeg hirurškog paviljona, koja je podignuta 1907, a pod zaštitom države je od 1985. godine, smeštena je stalna izložbena postavka „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914-1915”. Jedan deo tog prostora, čija je ukupna površina 500 kvadrata, koji je depo Istorijskog arhiva, je ispražnjen, obnovljen i pretvoren u svojevrstan muzej.

Snežana Radić, direktorka Istorijskog arhiva kaže da je stalna izložbena postavka o Valjevskoj bolnici više od kulturnog događaja, kojim Grad zaokružuje čitav niz manifestacija povodom stogodišnjice od početka Velikog rata. „Na ovaj način ispravljamo nepravdu od jednog veka i odajemo počast hiljadama ranjenika i stanovnika obolelih od pegavog tifusa i postradalih u zimu 1914. i 1915. godine. Odajemo počast i brojnim stranim lekarima koji su dali svoje živote lečeći obolele, kao i građanima Valjeva za humanost i nesebičnost u tim teškim danima“, kaže Snežana Radić.

Zaposleni u Arhivu Srbije i valjevskom Arhivu su inicijatori otvaranja stalne izložbene postavke „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914-1915.“ Autor izložbe istoričar Velibor Vidić kaže da kada su započeli ovaj projekat, sa ciljem da se napravi jedna primerena izložba koja će se baviti događajima vezanim za Valjevsku bolnicu, ni slutili nisu koliko je to veliki i ozbiljan projekat.

„Rezultati istraživanja i dometi tog projekta su premašili sva naša očekivanja. Svi događaji vezani za Valjevsku bolnicu bili su zatrpani slavnim pobedama na Ceru i u vreme Kolubarske bitke, i na njih niko nije obraćao pažnju, a sa svojom tragičnošću je verovatno najdramatičniji period srpskog naroda u celom Prvom svetskom ratu“, kaže Vidić. On dodaje da je izložba rezultat višemesečnih istraživanja, u domaćim i stranim arhivima, koja su u velikoj meri zasnovana na originalnim dokumentima i dnevničkim zapisima.

Velibor Vidić

Velibor Vidić (Foto: Đorđe Đoković)

Vidić podseća da smo, kako reče, imali jednu tragediju što se tiče čuvanja arhivskih dokumenata iz tog perioda. „Upravo je 1915. godine najveći deo medicinske dokumentacije je uništen prilikom povlačenja, a potom je došlo jedno nebrižno vreme posle Drugog svetskog rata, tako da je taj događaj, dobrim delom, bio nedovoljno pokriven dokumentima. Međutim, kao prvorazredni izvor su nam poslužili dnevnici lekara i bolničara, njihova sećanja, pa smo na osnovu tih njihovih zapisa krenuli u rekonstrukciju događaja, ali i u traganje za dokumentima koja će da potvrde ta njihova kazivanja, što nam je u velikoj meri pošlo za rukom“, kaže istoričar valjevskog Arhiva Velibor Vidić.

Pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić kaže da je krajnji cilj grada Valjeva da 2018. godine, na stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata i oslobođenja Srbije, u prostoru depoa Istorijskog arhiva otvori memorijalni centar posvećen Valjevskoj bolnici.

Predsednik i gosti u Valjevu

Pored predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Valjevo danas dolaze patrijarh Irinej, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić, kao i ambasadori nekoliko zemalja čije su misije u Prvom svetskom ratu boravile u Valjevu, koji će biti učesnici Međunarodna naučna konferencija o Valjevskoj bolnici. Predsednik Nikolić će u 15.20 časova položiti venac na Spomen groblje iz Prvog svetskog rata, potom će prisustvovati otvoranju izložbe „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914-1915“ u 16.30 časova.

Na sceni Centra za kulturu od 19.30 časova biće izvedena pozorišna predstava kruševačkog pozorišta „Valjevska bolnica” prema trećoj knjizi „Vreme smrti” Dobrice Ćosića.

U okviru programa obeležavanja stogodišnjice Valjevske bolnice u subotu u Valjevskoj gimnaziji biće održana Međunarodna konferencija „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914-1915.“, potom prikazan dokumentarni film „Za ljubav Srbije. Bolnica škotskih žena u Valjevu”, autora Alana Kaminga i dokumentarni film „Valjevska bolnica 1914-1915.”, novinara Slobodana Rakovića.

 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 51 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 13 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara