Dnevni boravak (foto: Kolubarske.rs)
Dnevni boravak (foto: Kolubarske.rs)
30.10.2015, 10:41

EU finansirala proširenje Dnevnog boravka

č: | fb:

Evropska unija je finansirala sa 20.000 evra dogradnju postojećeg objekta Dnevnog boravka za decu sa posebnim potrebama, tako da je dobijeno još 80 kvadrata, dok su domaći donatori obezbedili novac za terapeutsku baštu.

Suzana Momčilović iz udruženja „Naši snovi”  kaže da su zajedno sa Gradom i Karitasom konkurisali za sredstva iz fondova EU, koja su namenjena za poboljšanje položaja osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama. Ona navodi da je Dnevni boravak za decu sa posebnim potrebama, sa površinom od oko 120 kvadrata, već postao „tesan” za korisnike kojih je svakim danom sve više. „Planiramo da u narednom periodu  smestimo još deset starijih osoba Dogradnja je bila neophodna i zbog toga, što po zakonu nije bilo moguće raditi dnevni boravak u tako malom prostoru  i za starije osobe i za decu. S toga nam je prva ideja bila da obezbedimo veći prostor, što smo uspeli konkurišući za sredstva uz fondova EU. Proširenje prostora će nam omogućiti da u narednom periodu u Dnevni boravak primimo još deset starijih osoba”, kaže Momčilović.

Počeli su i radovi na izgradnji terapeutske bašte koja obiluje raznim sadnicama i lekovitim i začinskim biljkama, koje je obezbedila Poljoprivredna škola. Defektolog Bogdan Jednak kaže da će ova bašta bored edukativnog, terapeutskog i estetskog značaja, biti i svojevrsna tampon zona izumeđu Dnevnog boravka i duplih traka.  

„Ova bašta, praktično ima karakter senzorske sobe na otvorenom. Delovaće terapeutski i blagotvorno na korisnike Dnevnog boravka, a deca će u njoj moći i da rade, tako da će se osećati bolje i korisnije”, kaže Bogdan Jednak.

Sadnice za Dnevni boravak

Sadnice za Dnevni boravak (Foto: Kolubarske.rs)

Među domaćim donatorima je vrtni centar „Biosan” iz Ljiga. Dragan Sajić iz ovog vrtnog centra kaže da su se u akciju uključili nakon informacija koje su kružile društvenim mrežama. „Najpre smo saznali da je potrebno da se zameni ograda, a nakon razgovora smo zaključili da možem ovaj prostor i estetski da unapredimo i zato smo odlučili da poklonimo biljke, koje reba negovati i gajiti, kako bi dobili formirano ogradu, tačnije kako bi  jednog dana te biljke nas štitile od buke i zagađenja”, kaže Dragan Sajić.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 54 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 43 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.