Prva osnovna škola (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Prva osnovna škola (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
18.06.2014, 08:50

Kombinovani test pred maturantima

č: | fb:

Maturanti osnovnih škola na završnom ispitu danas prvi put polažu kombinovani test sa pitanjima iz bilogije, fizike, hemije, istorije i geografije. Prethodna dva dana polagali su testove iz matematike i maternjeg jezika.  

U Kolubarskom okrugu je od ukupno 1435 osmaka na ispit izašlo 1422, tako da će 13 maturanata završni ispit polagati u avgustu. Od tog broja u Valjevu je ukupno 690 osmaka, a na ispit je izašlo njih 683. Ove godine je povećana bezbednost, pa se mala matura polaže uz asistenciju policije, koja je pregledala škole u kojima se ispiti rade, ali i čuvala testove.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 20. juna, a 21. će učenici moći da podnose žalbe u školama i traže potvrde o broju ostvarenih bodova, dok će žalbe Okružnoj komisiji u Školskoj upravi moći da podnose 23. juna. Konačni rezultati će biti objavljeni 26. juna do 20 časova. Predaja popunjenih lista želja trajaće 27. i 28. juna. Upis u prvom krugu je 7. i 8. jula, a u drugom krugu 10. jula.

Osim maksimalnih 40 poena na završnom testu, za upis u srednju školu boduje se i uspeh od 6. do 8. razreda koji nosi maksimalnih 60 poena. Uz to nosioci posebnih diploma sa takmičenja mogu dobiti i dodatne poene. U srednjim školama u Valjevu ima ukupno 968 slobodnih mesta, a novina je da je Ekonomskoj školi odobreno otvaranje još jednog odeljenja ekonomskih tehničara u Osečini.

Aktuelno

Polomljene behaton ploče u Karađorđevoj (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka Pre 21 sati 51 minuta

Na proleće konačno sređivanje trotoara

Ove godine za sređivanje trotoara iz gradske kase biće izdvojeno 12,5 miliona dinara. Konačno će biti zamenjene oštećene behaton ploče u Karađorđevoj ulici. Bez odgovora pitanje da li će deo...  · 13 komentara

Dom zdralja (foto: Branko Petrović)
Evropska nedelja prevencije Pre 19 sati 57 minuta

"Rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti"

U toku je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, od 23. do 29. januara. Bolest je stopostotno izlečiva ako se na vreme otkrije, što ukazuje na važnost prevencije i redovnih pregleda.

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Eksplozija u Kapislani 26.01.2023

Povređene dve radnice u "Krušiku"

Dve radnice valjevskog "Krušika" povređene su, jedna teže, jedna lakše, danas prilikom eksplozije kapisle u kapislani ove fabrike namenske industrije.  · 8 komentara