Desankini dani (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Desankini dani (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
06.11.2015, 13:50

Brankovina zaslužuje veću pažnju i više para

č: | fb:

Sudeći po izveštaju o aktivnostima realizovanim u prošloj godini u Istorijskom spomen kompleksu Brankovina, koji su danas usvojili članovi Gradskog veća, neophodno je naći i drugi način finansiranja ovog značajnog kompleksa, jer samofinansiranje Brankovine nije dovoljno, posebno uz neplanirane okolnosti kakve su bile prošle godine. „Aktivnosti su bile regularne u neregularnim okolnostima“, rekao je na sednici Gradskog veća direktor Narodnog muzeja dr Vladimir Krivošejev. Objasnio je da se prošle godine u špicu školskih ekskurzija desila poplava, zbog čega su mnogi odustali od posete Brankovini, a drugi razglog manje posete je uvođenje javnih nabavki za ekskurzije.

Vladimir Krivošejev

Vladimir Krivošejev (Foto: Đorđe Đoković)

„Takav manji broj poseta je doveo i do smanjenja prihoda koje Brankovina ostvaruje, što nije nebitno ako se zna da se Brankovina u ovom trenutku u potpunosti samofinansira“, kaže Krivošejev i navodi podatak da je prosečna godišnja poseta u Brankovini oko 30.000, dok je prošle godine bilo značajno manje, samo 19.000 posetilaca. Zbog manjeg broja posetilaca ostvareni su prihodi od 1,5 miliona dinara, dok su rashodi bili oko dva miliona dinara. Direktor Muzeja objašnjava da je gubitak od pola miliona dinara pokriven ušteđenim novcem zarađenim prethodnih godina i redukcijom troškova u 2014. godini. „Ono što ohrbruje, jeste podatak da već sada imamo 25.000 posetilaca, što je još uvek manje od proseka iz prethodnih godina, ali je više nego lane“, kaže direktor Muzeja dr Vladimir Krivošejev.

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

U izveštaju o aktivnostima relizovanim u 2014. godini u Istorijskom spomen kompleksu Brankovina navodi se da je potpuna samoodrživost postignuta zahvaljujući tome što je deo prohoda iz 2013. godine preraspoređen za pokrivanje rashoda u prošloj godini. Upravo termin samoodrživosti privukao je pažnju zamenika gradonačelnika Žarka Kovača, koji smatra da Grad mora da posveti značajno veću pažnju Brankovini.

„Brankovina je za Valjevo najznačajnije istorijsko, na neki način, i kulturno mesto, kao i jedno od tri najznačajnija mesta tog tipa u Srbiji, pored Orašca i Tršića, i otuda ne bi trebalo da dozvolimo ovu samoodrživost. Realno, dva miloina su mala sredstva da bi se Brankovina ’samoodržala’. Veći novac izdvajamo za neke druge stvari manje značajne, a za neke zabve smo spremni da izdvojimo veći novac nego za održavanje istorijskog mesta koje je od posebnog značaja i po kome je Valjevo poznato i koje godišnje poseti 30.000 ljudi“, rekao je zamenik gradonačelnik Žarko Kovač.

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 23 sati 3 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara