Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
08.11.2015, 09:58

Vreme je da se uredi oblast eksploatacije kamena

č: | fb:

Gradska vlast odlučila je da uredi oblast eksploatacije kamena i korišćenje mineralnih sirovina na teritoriji grada, uz pitanje zbog čega to do sada nije učinjeno. Na sednici Gradskog veća na kojoj je usvojena odluka o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju kamenoloma u Zabrdici, u okviru koga je i odluka o izradi procene uticaja na životnu sredinu, čulo se pitanje zbog čega preduzeće koje već godinama eksploatiše taj kamenolom tek sada traži neophodnu dokumentaciju.

Kako je navedeno u odluci cilj donošenja Plana je zaštita i korišćenje resursa kroz plansko i održivo korišćenje minirelnih sirovina i građevinskih materijala, uz preduzimanje svih mera zaštite životne sredine. 

Aleksandar Vujić

Aleksandar Vujić (Foto: Đorđe Đoković)

Član Gradskog veća Aleksandar Vujić zatražio je objašnjenje zbog čega kamenolom u Zabrdici, preduzeća “Stone-cop", koji radi već godinama, tek sada traži neophodnu dokumentaciju. “Imam saznanja da je to do sada bilo u nadležnosti Republike. Ali ja nisam siguran da neko ko pribavi samo neku dozvolu od Republike može da dođe na teritoriju Valjeva, da napravi kamenolom, da koristi sve resurse ovog grada, a da nikakvu drugu dozvolu ne treba da ima", kaže Vujić. On je ponovo predložio da se Valjevo obrati Ministarstvu rudarstva i energetike za pribavljanje dozvole za naplatu rudne rente što uostalom omogućava i zakon iz 2011. godine. Zbog takvog nemarnog odnosa prema ovoj oblasti i mnogo čega neuređenog i nedefinisanog grad je uskraćen za značajna finansijska sredstva. “Procena je da se na godišnjem nivou samo 10 posto eksploatisanih rudnih resursa prijavljuje i na njih plaća sve ono što je zakonom propisano, dok se 90 posto ne evidentira i samim tim i ne naplaćuje“, navodi Aleksandar Vujić. 

Gradonačelnik Stanko Terzić zatražio je da Gradska uprava za lokalni razvoj pripremi informacija o stanju kamenoloma, o tome da li je sve uvedeno u red, kada je reč o eksploataciji mineralnih sirovina na teritoriji grada. On je takođe  zatražio i odgovor da li Grad naplaćuje sve što pripada lokalnoj samoupravi, kako bi ta sredstva bila uložena u zaštitu životne sredine. 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 14 sati 32 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 7 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara