Dan primirja 2014. (foto: Kolubarske.rs)
Dan primirja 2014. (foto: Kolubarske.rs)
11.11.2015, 07:59

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

č: | fb:

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u spomen na sve nevino stradale, u Srbiji je državni praznik i biće obeležen širom zemlje brojnim manifestacijama. U Valjevu će u 11.00 časova na Novom groblju predstavnici Vojske Srbije i grada Valjeva položiti cvće na spomen groblje iz Prvog svetskog rata.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum. 

U Srbiji je 11. novembar neradan dan, a praznik je prvi put zvanično obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 3 sati 36 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...