Preventivni pregledi (foto: Branko Petrović)
Preventivni pregledi (foto: Branko Petrović)
14.11.2015, 12:03

U Valjevu ima 8.000 registrovanih dijabetičara

č: | fb:

Pod sloganom "Neka zdrava ishrana postane pravo, a ne privilegija" danas je obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa, bolesti koju ima 387 miliona ljudi u svetu. U Valjevu je registrovano 8.000 dijabetičara. Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, u Srbiji oko 710.000 odraslih osoba ima dijabetes, dok je svake godine oko 16.000 novoobolelih. Pritom, 465.000 odraslih osoba zna za svoju šećernu bolest, a procena je da 245.000 nema postavljenu dijagnozu i da se ne leči. Lekari objašnjavaju da je tip 2 dijabetesa zastupljen kod 87 posto obolelih, a zbog blagih simptoma godinama može proći neopaženo.

Šećerna bolest je peti uzrok smrtnosti u Srbiji. Osnovni faktori rizika za nastanak dijabeta su, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost, gojaznost, genetska uslovljenost i pušenje.

U Valjevu je danas preventivnom akcijom Službe polivalentne patronaže i Savetovališta za dijabetes Doma zdravlja, uz podršku učenica Medicinske škole, obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa. U okviru akcije pacijentima, koji su došli na preglede kod izabranog lekara, kao i drugim zainteresovanim građanima, meren je nivo šećera u krvi i pritisak, podeljen im je edukativni materijal, a sve vreme mogli su pratiti prezentaciju o faktorima rizika, pravilnoj ishrani i značaju prevencije šećerne bolesti.

Savetovalište za dijabetes u Domu zdravlja, sa četiri lekara opšte medicine, počelo je sa radom 1. oktobra pri Medicini rada. Koordinator Savetovališta dr Slavica Uskoković kaže da su zadovoljnim radom u Savetovalištu, koje postoji tek mesec i po dana.

“Interesovanje je takvo da je nadmašilo naša očekivanja tako da smo iznenađeni koliko je ovo bilo potrebno, od toga da pacijentima objasnimo jednostavne stvari, poput načina ishrane, do toga da ih obučimo za samoproveru nivoa šećera i ponašanje u kritičnim situacijama. Veliki problem je dijabetična neuropatija koja tiho dolazi i nakon niza godina smanjuje se osetljivost perifernih delova, prvenstveno stopala. Uglavnom nam dolaze pacijenti po preporuci svog izabranog lekara, koji rutinskim pregledom utvrdi koliko su u riziku. Građani i bez preporuke mogu zakazati termin i doći da se informišu o ovoj bolesti, ako smatraju da imaju razlog za to”, kaže dr Uskoković.

Slavica Uskoković

Slavica Uskoković (Foto: Branko Petrović)

Savetovalište za dijabetes u Domu zdravlja otvoreno je ponedeljkom i sredpm od 14 do 16 časova. “Nadamo se da ćemo prelaskom u zgradu Stomatologije dobiti celodnevni termin tako da će mnogo više pacijenata moći da koristi usluge Savetovališta”, kaže dr Slavica Uskoković. 

Glavna sestra Službe polivalentne patronaže Doma zdravlja Vesna Pavlović objašnjava da je Služba svakodnevno u patronažnim posetama porodicama uz redovne preventivne aktivnosti. “Građani treba da zanju da je među faktorima rizika na prvom mestu nepravilna ishrana, zatim gojaznost, fizička neaktivnost, pušenje i stres”, kaže Pavlović. Dodaje da je značajan rad u školskim i predškolskim ustanovama gde se najmlađi sugrađani, kroz razgovor, predavanja i prezentacije, na vreme usmeravaju kako da vode zdrav način života.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara