Panorama Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Panorama Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
18.11.2015, 14:38

Neznatno veći porez samo za kuće na periferiji i u selima

č: | fb:

Gradsko veće usvojilo je odluku o visini poreza na imovinu za sledeću godinu, po kojoj će u pojedinim zonama na stambene objekte doći do povećanja, a u nekim zonama će biti umanjen porez, dok je porez na poslovni prostor u sve tri gradske zone povećan.

Sledeće godine vlasnici stanova u prve tri zone plaćaće manji porez u proseku za oko jedan posto zavisno od zone u kojoj se nalazi i stope amortizacije stana. Vlasnicima kuća, takođe sleduje umanjenje, ali samo u prve dve zone, dok će porez biti povećan za kuće u trećoj, četvrtoj i petoj zoni i to od tri do 32 posto, zavisno od zone i stope amortizacije kuće. Porez na poslovni prostor u sve tri zone je povećan, i to u prvoj zoni za oko pet posto, u drugoj za preko šest, dok je u trećoj zoni porez povećan za 1,7 posto.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da nova odluka o visini poreza na imovinu ne sadrži ni značajnije umanjenja niti značajnija povećanja, osim za kuće u trećoj, četvrtoj i petoj zoni, gde će povećanje u nominalnom iznosu biti za oko 300 dinara. Kovač precizira da će vlasnici najvećih kuća na seoskom područiju plaćati porez od 1.500 do 2.000 dinara i dodaje da neće biti oporezovane kuće čija je vrednost manja od 400.000 dinara.  

Milojko Pantić

Milojko Pantić (Foto: Đorđe Đoković)

Član Gradskog veća Milojko Pantić smatra da nije dobro to što su za kuće koje su udaljene od grada, porezi veći nego prošle godine, navodeći primer povećanja poreza za 32 posto za kuću u petoj zoni. „Možda je ova odluka u skladu sa zakonom, ali nije u skladu sa logikom. Jer će se ispostaviti da ćemo, na osnovu prodaje nekih luksuznijih objekata na obodnim delovima grada i selima, doći do cene nekretnine, pa samim tim i do visine poreza i za sve ostale objekte koji nisu tako luksuzni, čiji su vlasnici u teškom materijalnom položaju, a imaće uvećanje poreza od 19 posto u četvrtoj, odnosno do 32 posto u petoj zoni”, kaže Pantić i zaključuje da nešto sa metodologijom nije u redu, uz preporuku „da se stavi pod lupu, ne bi li se neke anomalije ispravile” i da "odluku treba preispitati".

Konačnu reč o predlogu visine poreza na imovinu u sledećoj godini daće odbornici Skupštine grada, na sednici koja će biti održana 27. novembra.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 23 sati 4 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara