Remont (foto: Đorđe Đoković)
Remont (foto: Đorđe Đoković)
19.11.2015, 07:50

Olakšice za austrijski „Stop.Shop“

č: | fb:

Austrijskoj kompaniji, koja će graditi „Stop.Shop“ trgovinski objekat (ritejl park) na lokaciji bivšeg "Remonta", a koja će prema najavama zaposliti 90 ljudi, biće za 20 posto umanjena naknada za uređenje građevinskog zemljišta, odlučilo je Gradsko veće. 

Investitor je zatražio od Grada da im se odobri 50 posto umanjenje doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, ali je gradsko rukovodstvo procenilo da ta olakšica može da iznosi 20 posto, s tim što će austrijska kompanija dobiti i dodatnih 30 posto ukoliko ceo iznos uplati odjednom.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač objašnjava da će u prvoj godini po osnovu naplate poreza na imovinu i zarade, kao i naplate naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, ova austrijska kompanija u gradsku kasu uplatiti 5,3 miliona dinara, dok odobreno umanjenje doprinosa od 20 posto iznosi oko 2,4 miliona dinara.

Načelnik Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandar Vujić Subotić kaže da se na ovaj način izlazi u susret investititorima, što će doprinetu zapošljavanju sugrađana, ali i povećanju prihoda Grada.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač objašnjava da već postoji gradska odluka o odobravanju olakšica investitorima proizvodnih delatnosti, ali ne postoji odluka za prodajne ili trgovinske objekte, otuda Gradsko veće donosi pojedinačnu odluku, a po zahtevu stranog investitora.

Članovi Gradskog veća Milojko Pantić i Aleksandar Vujić smatraju da, s obzirom na to da je svakim danom sve manje i manje investitora u Valjevu, treba doneti jedinstvenu odluku, sa jasnim kriterijumima, kojom će biti definisane olakšice za sve koji žele da ulažu u naš grad, čija će visina zavisiti od broja zaposlenih radnika.

Maloprodajni centar na lokaciji bivšeg “Remonta”, koji će graditi austrijska kompanija „Immofinanz“, biće jedan u lancu „Stop. Shop“ objekata. Radovi će početi polovinom novembra, a završetak objekta je planiran najkasnije do 1. maja sledeće godine, najavljeno je krajem oktobra prilikom posete predstavnika ove kompanije i razgovora sa rukovodstvom Valjeva.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 23 sati 38 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara