Registracija Prijava preko FB
Arheolozi u Petnici (foto: N.Božić)
Arheolozi u Petnici (foto: N.Božić)
21.11.2015, 10:43

35 godina arheoloških istraživanja

č: | fb:

U Istraživačkoj stanici Petnica održan je skup “Arheologija – 35 godina otkrivanja i učenja prošlosti“ posvećen jubileju 35 godina od početak sistematskih arheloških istraživanja lokaliteta Petnica.

Ovaj skup okupio je bivše petničke đake, ugledne naučne radnike, koji su se  podsetili istraživanja naselja ispred Male petničke pećine i početaka rada Škole arheologije u Istraživačkoj stanici Petnica.

Skup je predstavio dosadašnji rad na arheološkim istraživanjima lokaliteta Petnica i obrazovanog rada sa srednjoškolcima i studentima čiji su rezultati prepoznati u našoj zemlji i širom sveta i na taj način postali proznatljiv globalni simbol naše zemlje.

Okupljene su pozdravili, pored dosadašnjih rukovodilaca programa arheologije Vladimira Pecikoze, Željka Ježa, Andreja Starovića, i nekoliko stručnjaka iz vodećih institucija u našoj zemlji: dr Dragana Antonović, Arheološki institut SANU; mr Adam Crnobrnja, Srpsko arheološko društvo, dr Marko Janković, Filozofski fakultet Beograd, dr Vladimir Mihailović, Filozofski fakultet Novi Sad.

Želja Petnice je bila da se na ovaj način prikaže specifičan način rada i da se pokaže put kojim se nastavlja u narednim godinama. Ovaj put su zaopčeli, pre više od sto godina, na ovom području, Mihailo Valtrović, Đorđe Jovanović, Jovan Cvijić, Josif Pančić, Ljuba Pavlović.

Aktuelno

Parking u centru grada (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće prihvatilo program poslovanja parkirališta Pre 12 sati 36 minuta

Prihod od naplate parkiranja 61,2 miliona dinara

Od naplate parkiranja planiran je prihod od 61,2 miliona dinara. U ovoj godini u gradu će biti još 150 novih parking mesta u palvoj zoni, a služba Parkinga planira da ukloni 70 nepropisno...  · 3 komentara

Ulica Vuka Karadžića (foto: )
Gradsko veće usvojilo odluku o zaduživanju Grada 17.02.2020

Kredit za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića

Gradsko veće usvojilo Odluku o kreditnom zaduživanju Valjeva za 150 miliona dinara za Ulicu Vuka Karadžića, čiju rekonstrukciju vlast obećava tri godine. "Najbolji budžet u Srbiji" prazan ili ga...  · 10 komentara

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba 17.02.2020

Svanuo je mrak

"Imamo dve vrste morala jednu uz drugu: jednu koju propovedamo, ali ne praktikujemo, i drugu koju praktikujemo, ali retko prpovedamo".   Vlast je odlučila da obraduje narod pred izbore,...