Arheolozi u Petnici (foto: N.Božić)
Arheolozi u Petnici (foto: N.Božić)
21.11.2015, 10:43

35 godina arheoloških istraživanja

č: | fb:

U Istraživačkoj stanici Petnica održan je skup “Arheologija – 35 godina otkrivanja i učenja prošlosti“ posvećen jubileju 35 godina od početak sistematskih arheloških istraživanja lokaliteta Petnica.

Ovaj skup okupio je bivše petničke đake, ugledne naučne radnike, koji su se  podsetili istraživanja naselja ispred Male petničke pećine i početaka rada Škole arheologije u Istraživačkoj stanici Petnica.

Skup je predstavio dosadašnji rad na arheološkim istraživanjima lokaliteta Petnica i obrazovanog rada sa srednjoškolcima i studentima čiji su rezultati prepoznati u našoj zemlji i širom sveta i na taj način postali proznatljiv globalni simbol naše zemlje.

Okupljene su pozdravili, pored dosadašnjih rukovodilaca programa arheologije Vladimira Pecikoze, Željka Ježa, Andreja Starovića, i nekoliko stručnjaka iz vodećih institucija u našoj zemlji: dr Dragana Antonović, Arheološki institut SANU; mr Adam Crnobrnja, Srpsko arheološko društvo, dr Marko Janković, Filozofski fakultet Beograd, dr Vladimir Mihailović, Filozofski fakultet Novi Sad.

Želja Petnice je bila da se na ovaj način prikaže specifičan način rada i da se pokaže put kojim se nastavlja u narednim godinama. Ovaj put su zaopčeli, pre više od sto godina, na ovom području, Mihailo Valtrović, Đorđe Jovanović, Jovan Cvijić, Josif Pančić, Ljuba Pavlović.

Aktuelno

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR Pre 12 sati 25 minuta

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...

Devojke sa Štranda (foto: )
Na Pokrajinskoj smotri likovnih stvaralaca amatera Pre 14 sati 52 minuta

Tamnavac Dragoljub Trindić najbolji slikar Vojvodine

Na nedavno održanoj Pokrajinskoj smotri likovnih stvaralaca amatera Vojvodine, 24. po redu, prvu nagradu osvojila je slika "Devojke sa Štranda" autora Dragoljuba Trindića rodom iz ubskog sela Čučuge.